Pátek, 19. dubna 2024

Bali, podmanivý ostrov paradoxů

Paradoxů si na exotickém ostrově všimnete především tehdy, kdy se na nejnavštěvovanější ostrov Indonésie vydáte bez asistence cestovních kanceláří.
Bali, podmanivý ostrov paradoxů
Na indonéském ostrově Bali si můžete vybrat mezi plážemi s bílým a černým pískem stejně tak jako mezi ubytováním za dva a za pět set dolarů. Řada dalších paradoxů, které jsou důsledkem rozvoje cestovního ruchu, na sebe nenechá dlouho čekat.


Paradoxů si na exotickém ostrově všimnete především tehdy, kdy se na nejnavštěvovanější ostrov Indonésie vydáte bez asistence cestovních kanceláří.


Slavná pláž plná odpadků

Mezinárodní letiště ostrova Bali, Ngurah Rai, se nachází v hlavním městě Denpasar, na břehu Indického oceánu. Cesta z příletové haly na proslavenou pláž Kuta Beach trvá zhruba třicet minut. Nedočkaví turisté se tak v teplých vodách oceánu mohou koupat jen chvíli poté, co na Bali teprve přistáli.

Pláž Kuta Beach se v sedmdesátých letech stala kolébkou indonéského surfingu. Dnes si ji lidé pamatují především pro její velké znečištění. Oceán i pláž jsou plné plastových obalů od nejrůznějších nápojů a potravin, takže si po koupání namísto mořských řas vytahujete z plavek kousky igelitových sáčků. Poměrně rychle se tak seznámíte s velkým problémem tohoto rovníkového ráje, kterým jsou právě odpadky. Místní obyvatelstvo nebylo na množství plastových obalů dovážených z vyspělých zemí připraveno, odpadkové koše používá jen zřídka a plasty odhazuje na zem podobně, jako to dělá s banánovými listy.

V oceánu končí také veškerý odpad z lodí. "Když jsem jel naposled na Bali trajektem, byly na palubě konečně instalovány odpadkové koše," říká Jan Kozák z cestovní agentury Soulrider. "Z tohoto pokroku jsem měl radost až do chvíle, kdy loď přistála a její personál plné koše odpadků vysypal opět do moře."

Bungalov za pár dolarů

Nejvíce turistů přijíždí na Bali v období sucha, které trvá od začátku července do poloviny září. V době indonéských svátků se ostrov stává oblíbenou výletní destinací ostatních Indonésanů. V jiných měsících je hledání ubytování snadnou záležitostí. Toho, kdo na Bali přijede poprvé, překvapí, že na jedné pláži může bydlet jak v levných bungalovech, tak v předražených hotelových resortech. Za dvojlůžkový pokoj se snídaní v plážových bungalovech přitom zaplatí v průměru 5 USD a nebude mu chybět nic z toho, co k pobytu na Bali potřebuje. Jejich personál svým klientům zprostředkovává i další služby, jako je zapůjčení motorek, vybavení pro vodní sporty a nabídka výletů do okolí.

Hledání místních specialit

Podobné je to na Bali také se stravováním. Za méně než jeden dolar si můžete koupit místní jídlo - makan - stejně, jako si v turistické restauraci pochutnáte na švýcarských fondue za standardní evropské ceny. Základem indonéské stravy je vařená rýže, která se nejčastěji podává s kuřecím, husím, vepřovým a hovězím masem, s rybami, mořskými plody a zeleninou. Indonéská strava je poměrně ostrá, pálivou se však stává až ve chvíli, kdy do ní přidáte malé zelené papričky a chilli pastu sambal.

Za 5000 rupií je na ulici k zakoupení ostrá polévka bakso. K dalším typickým pokrmům patří vařená zelenina s arašídovou omáčkou Gado-Gado a smažená rýže s masem nebo mořskými plody Nasi Goreng.

Ochutnat pravé indonéské jídlo však není jednoduché. Většinou je k dostání jen na místech, kde se stravují i místní obyvatelé a jejichž interiér působí na cizince nedůvěryhodně. Místní pokrmy, které se servírují v restauracích, jsou uzpůsobeny chuti turistů a přicházejí o svou autenticitu. Dražší než v Čechách je na Bali pivo. Místní značka se jmenuje Bintang a zaplatíte za ni jeden až osm amerických dolarů.


Je třeba smlouvat

O většině cen na Bali se smlouvá. Turisté bez jakýchkoliv zkušeností platí zpočátku i několikanásobně vyšší ceny. Za cestu z letiště na Kuta Beach často zaplatí 100 000 Rp (10 USD), běžná cena je přitom nanejvýš čtyři dolary. Litr benzínu, který se prodává v lahvích od whisky a coca-coly podél cest, stojí kolem 4000 Rp, láhev pitné vody 2000 Rp, hodinová masáž celého těla 30 000 - 40 000 Rp a celodenní pronájem motorky 25 - 30 000 Rp.

Ceny na Bali jsou nižší než na okolních indonéských ostrovech, kde je méně turistů i konkurence. Bali je totiž jediným hinduistickým ostrovem celé Indonésie, možná právě díky tomu jsou jeho obyvatelé k turistům otevřenější než jejich muslimští spoluobčané. Ulicemi jeho měst se bez ustání line vůně vonných tyčinek z obětin, které místní kladou před prahy svých domovů. Bohatý náboženský život tady zasahuje do každodenního života lidí a náboženské slavnosti, které se po celém ostrově konají mnohokrát do roka, jsou většinou přístupné i turistům.


Čtyři na motorce

Po Bali se můžete pohybovat spolu s místním obyvatelstvem hromadnou dopravou, kterou zajišťují přeplněné minibusy s těžko odhadnutelným jízdním řádem. Další variantou jsou komfortnější dálkové autobusy, taxi nebo soukromá auta, kterými vás za předem dohodnutou cenu svezou místní řidiči. Pokud patříte mezi zdatné motocyklisty, můžete si na Bali zapůjčit motorku. Jezdí se však vlevo, a to ve velmi hustém silničním provozu, jehož účastníky jsou motorky, auta a koňské povozy. Předjíždí se z obou stran, jízda v protisměru není ničím výjimečná, hlasitý klakson je pro bezpečnost jízdy nepostradatelný.

Většina motorek je přetížena, místní obyvatelé na nich vozí nejrůznější náklad, surfaři ve speciálních nosičích své surfy a otcové rodin i několik dětí plus manželku. Čtyři lidé na jedné motorce jsou poměrně rozšířeným jevem. Výrazným znakem chování místního obyvatelstva je totiž tendence ke sdružování. Činnost, kterou v Evropě bez problému zvládá jeden pracující člověk, vykonává na Bali celá skupinka lidí. Ti, kdo zrovna nepracují, posedávají dlouhé hodiny před domy a neustále mezi sebou diskutují.


Dusný tropický ráj

Bali leží pouhých 8 ° od rovníku, má příjemné tropické klima s průměrnými denními teplotami 30 °C, vlhkostí 75 % a teplotou vody 27 °C. Vysoké teploty se stávají nesnesitelnými především během poledne. V období dešťů, které trvá od října do dubna, je podnebí vlhčí, nad ostrovem se vyskytuje oblačnost a často prší. V období sucha panuje téměř nepřetržitě slunečné počasí, a Bali se tak stává turistickým rájem.

Pokud během svého pobytu zůstanete na pobřeží, nebudete potřebovat nic jiného než letní oblečení. Při výletech do vnitrozemí se však ochlazuje a ve vysokohorských vesnicích, jako je Kintamani a Candikuning, se bez lehké bundy neobejdete. V noci na Bali klimatizaci téměř nepotřebujete, nahrazuje ji příjemný oceánský vánek. Spát můžete bez moskytiéry, na Bali se malárie nevyskytuje.

Surfing pro zdatné

Indonéský ostrov Bali se stal vyhledávanou turistickou destinací především pro neobyčejné přírodní krásy a přívětivost místního obyvatelstva. Jeho pobřeží láká potápěče z celého světa, a tak na něm vznikla řada potápěčských základen. Na jedné z nich se domluvíte také česky. Leží v Padang Bai, a to necelých dvacet metrů od bílé písečné pláže. Nacházejí se zde také světově proslulá surfařská místa, na kterých se jezdí mezinárodní závody a světové poháry. Na některých místech (spotech), jako je Padang Padang a Uluwatu, se pravidelně lámou několikametrové vlny a tvoří nejlepšími surfaři vyhledávané barely. Úplný začátečník si na Bali nezajezdí, pod většinou breaků - míst, na kterých se lámou vlny - jsou ostré korály.


Hory, sopky, jezera

Přestože ostrov z jednoho konce na druhý nedosahuje ani 150 km, skrývá jeho vnitrozemí řadu pokladů, za kterými se vyplatí cestovat. Jsou to vysoké hory, sopky, jezera, rýžová pole a vesničky domorodců. Mezi řadou míst, která stojí za návštěvu, vyniká řemeslné město Ubud. Pro nenáročné cestování je možné zaplatit předem připravený jednodenní zájezd. Stačí si vybrat cenovou relaci a typ výletu: od nakupování přes seznámení se s tradiční kuchyní až po přelety helikoptérou a mořské plavby.

Ať už budete na Bali dělat cokoliv, nezapomeňte se alespoň na jedno odpoledne ponořit do klidu, který se zračí v tvářích starých obyvatel ostrova, vnímejte přítomnost duchů a bohů, ve které věří, všímejte si zvláštní vůně jejich chrámů a důstojnosti žen oblečených do nádherných rouch. Večer se podívejte na hvězdy, zkuste najít Jižní kříž a měsíc, který se usmívá. A pak si Bali, přes veškerý chaos a shon, který na něm panuje, jistě zamilujete.



AUTOR: tereza olivová


Jak se tam dostat

Na Bali se dostanete z Prahy s přestupem v některém z hlavních evropských letišť, včetně Vídně. Nejlevnější zpáteční letenky Praha - Denpasar nabízejí v současné době aerolinky Royal Brunei, začínají již na ceně 17 690 Kč bez letištních a dalších poplatků a tax. S nimi se přehoupnete přes 20 tisíc korun. Z Vídně létají na Bali rovněž China Airlines, Eva Air nebo Cathay Pacific.


Rady

Cestovat do Indonésie můžete s cestovním pasem s minimální platností 6 měsíců. Povinná víza je možno vyřídit na zastupitelském úřadě v Praze, pro jejich udělení je třeba předložit rezervaci zpáteční letenky. Při vstupu do země se vyplňuje imigrační karta. Její první část je odebrána při vstupní pasové kontrole a druhá část při výstupu.

Pro vstup na Bali není povinné žádné očkování. Před návštěvou se doporučuje očkování proti žloutence typu A, tetanu a břišnímu tyfu. Malárie se na Bali nevyskytuje, antimalarika nejsou potřebná.

Indonéská měna - rupie - není volně směnitelná, do země je nutné přicestovat s dolary nebo eury. 1 USD je přibližně 9200 Rp.


Informace

Bali sousedí s ostrovy Lombok a Jáva.

Jeho hlavní město se jmenuje Denpasar a zde se nachází i mezinárodní letiště.

Rozloha ostrova je 5633 km2.

Ostrov je obklopen korálovými útesy.

Nejvyšší horou je sopka Gunung Agung s výškou 3142 metrů.

Obyvatelé Bali jsou hinduistického vyznání.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů