Středa, 24. dubna 2024

Varování ČR kvůli nedodržování směrnice o skládkách odpadů přišlo z EK

Varování ČR kvůli nedodržování směrnice o skládkách odpadů přišlo z EK
 Zástupci Evropské komise jsou nespokojeni s tím, jak Česká republika, Slovensko a dalších 12 členských států unie dodržují evropskou směrnici o skládkách odpadů. Evropská komise proto dnes oznámila, že všem zmíněným zemím poslala varovný dopis. Ten je podle unijních pravidel prvním stupněm sankční procedury, která může skončit u Evropského soudního dvora. České ministerstvo životního prostředí dopis ještě nedostalo.

Komise provedla v zemích EU sérii kontrol a zjistila, že skládkování odpadu má v mnoha státech spoustu nedostatků a je v rozporu s evropskými pravidly. Kontrolu v Česku provedla komise loni.

České ministerstvo životního prostředí sice varovný dopis ještě nedostalo, náměstek ministra Jan Dusík si nicméně myslí, že vážného pochybení se stát nedopustil. "Vysvětlovali jsme řadu výhrad, konečné stanovisko Bruselu jsme ale zatím neobdrželi," řekl. Mezi výtkami, které ministerstvo v průběhu kontroly vyvracelo, byla podle něj například stížnost na chybějící vyhlášku, která už ale existuje.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů