Čtvrtek, 18. dubna 2024

Voda pro domácnosti zřejmě opět zdraží

Voda pro domácnosti zřejmě opět zdraží

České domácnosti budou platit za vodu stále víc. Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oty Melchera vzrostou ceny vodného a stočného v příštích letech zhruba o dvě až tři procenta nad míru inflace. Ta za celý rok 2006 stouplana 2,5 procenta. Letos voda z vodovodů v průměru podražila o šest až sedm procent na 50 až 51 korun za metr krychlový.

PRAHA - Zdražování Melcher vysvětlil nutnými investicemi do čištění odpadních vod podle požadavků EU, výdaji na obnovu a údržbu mnohdy zastaralé infrastruktury a vzestupem nákladů vodárenských firem.

Melcher tvrdí, že Češi za vodu platí stále výrazně méně než lidé v západní Evropě. Tamní, zhruba dvojnásobné úrovni se cena v tuzemsku bude postupně přibližovat, soudí Melcher. Asi 80 procent nákladů tuzemských vodáren se již pohybuje na hladině západní Evropy, dodal.

Evropské ceny, domácí platy?

Někteří odborníci ale upozorňují na to, že ceny vodného a stočného musejí zůstat sociálně únosné, což podle pravidel EU znamená, že výdaje domácností za vodu nesmějí překračovat dvě procenta jejich hrubého příjmu. Na západ od českých hranic je voda v přepočtu dražší, ale na jiné úrovni jsou i příjmy, podotýkají. Podle Melchera práh sociální únosnosti v tuzemsku nebyl překročen, i když jsou velké regionální rozdíly.

Šetříme stále víc

České domácnosti spotřebovávají po roce 1989 vody stále méně. Předloni to bylo v průměru již pod 100 litrů, přesně 98,9 litru na osobu a den, proti 171 litrům před 16 lety. Mezi důvody klesající spotřeby patří vedle růstu cen vody stále úspornější spotřebiče používané v domácnostech.

Odborníci přitom předpokládají, že pokles by se měl již zastavit. Spotřeba v domácnostech je už totiž při spodní hranici vyspělé Evropy. Například v sousedním Německu průměrná domácnost spotřebuje 112 litrů vody na hlavu za den.

V počtu vodovodů jsme na špici

V průměrném údaji se ale odráží i to, že Česko má vysoké napojení obyvatel na vodovody, které jsou zavedeny i tam, kde lidé hodně využívají ještě lokální zdroje, jako jsou studny. Na vodovod je v tuzemsku napojeno 92 procent obyvatel, což je v EU nadprůměr. U kanalizací je situace o něco horší, má ji zhruba 79 procent lidí.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů