Úterý, 23. dubna 2024

Odpad z jatek skončil na poli u Beňova na Přerovsku

Odpad z jatek skončil na poli u Beňova na Přerovsku

Na poli mezi obcemi Beňov a Dobrčice na Přerovsku leží zbytky zvířat, které byly poraženy v přerovských jatkách. Do hlíny tam bylo přesypáno osm plných vleček a nyní tam tlí prasečí kopýtka, štětiny či zvířecí kůže. Případ vyšetřuje přerovský magistrát i veterinární správa, informuje o tom dnes Přerovský deník.

Na nezpracovaný biologický odpad upozornili starostové obou obcí. "Já jsem se o tom dozvěděla náhodou a nejdřív jsem tomu nevěřila. Až když jsem viděla na vlastní oči, jak se do hlíny přesypalo osm vleček zvířecích zbytků," řekla deníku starostka Dobrčic Božena Sitková. Její slova potvrdil i její beňovský kolega. "Najednou hromady ostatků ze zvířat zmizely. Nevím, snad byly zahrabány," cituje list starostu Beňova Ivo Pitnera, který si navezený odpad na poli vyfotografoval.

Majitel Přerovských jatek Miroslav Hubík tvrdí, že o ničem neví. "Vážně? Vždyť my vozíme každý den zbytky do kafilerie v Mankovicích," řekl deníku.

Případem se zabývala i policie, která jej však předala přestupkové komisi přerovského magistrátu. "Zjistili jsme, že odpad živočišného původu z Přerovských jatek byl navezen na pole, které má pronajaté společnost Oseva, jejíž pracovník měl údajně oprávnění sem odpad ze zvířat odvézt. Není ale v naší kompetenci to řešit, takže případ předáváme Krajské veterinární správě v Olomouci," řekla deníku Jitka Kočicová ze správního odboru.

Ředitel této organizace Zdeněk Králík přiznává, že něčím podobným se veterinární správa zabývá jen výjimečně. "Hrozbou by mohlo být teplé počasí, v němž se rychle množí bakterie. Vyvézt biologický odpad místo do asanačního ústavu na pole je porušení právních norem," zdůraznil Králík.

V šoku jsou i lidé z odboru zemědělství přerovského magistrátu. Jeho vedoucí Marek Herman neprodleně informoval o nebezpečí uživatele tří honiteb. "Je předpoklad, že se k tomuto poli budou stahovat lišky, toulaví psi, dravci a možná i divoká prasata. Myslivci už o tomto nebezpečí ví, budou muset lokalitu hlídat," řekl Herman. Také on přiznal, že kvůli rozpadajícímu se biologickému materiálu může v okolí vypuknout nebezpečná nákaza.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů