Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetičtí odborníci doufají, že biopaliva pomohou řešit asijské trápení s emisemi

Energetičtí odborníci doufají, že biopaliva pomohou řešit asijské trápení s emisemi

 

Mezinárodní odborníci z oblasti životního prostředí a energií se shodli na sympoziu v Ho Či Minově městě, že výroba energie z biomasy má zásadní význam pro udržitelný rozvoj.
Čtyřicet vědců z Japonska, Thajska a Vietnamu během dvou dnů rokovalo o poznatcích využitelnosti biomasy na úrovni obcí a uplatnění projektů, a o spolupráci mezi různými subjekty jako jsou politici, vědci a veřejnost.
Ředitel Oddělení pro vědu a technologii v HCM městě, pan Phan Minh Tan, akci zahájil a prohlásil, že by měla být podpořena výroba energie z biomasy a nevyužitých zdrojů, aby byl pokryt nedostatek fosilních paliv a zajištěna ochrana životního prostředí. Město svým slibným postojem vychází vstříc výzkumu v oblasti technologií čisté energie. Byly spuštěny programy pro obnovitelnou energii, úspory energií a rozvoje využití bionafty, bioetanolu, bioplynu a jejich využití v každodenním životě. Pan Tan si přeje, aby vznikla eko-města v HCM městě a deltě řeky Mekong.
Yoshiteru Nakagawa, vědec z japonského města Nantan, mluvil o jeho zkušenosti s výstavbou a provozováním měst, které využívají biomasu. V Nantanu bylo založeno v roce 1998 bio-ekologické centrum YBEC, které zpracovává a využívá energii z biomasy produkované v místě a skládající se zejména z mrvy a potravinových zbytků. Zařízení používající metan z procesu úpravy odpadů vyrábí elektřinu a teplo, které se obratem využívá pro chod vlastních zařízení ke zpracování odpadů. Ve snaze o nasměrování místní veřejnosti k větší recyklaci odpadů vědci zhodnotili životní styl místních obyvatel a ekonomické aktivity ve společnosti. Nyní se město snaží šetřit energií a snížit tlak na životní prostředí tím, že představuje recyklaci organického materiálu a dohled nad produkcí odpadů.
Phan Dinh Tuan z Univerzity technologií v HCM městě mluvil o výzkumu v oblasti výroby etanolu ze zpracování slámy z rýže. Jeho kolega vede tým, který se snaží vyrobit bionaftu z odpadních kuchyňských olejů. Bui Xuan An ze Zemědělské a lesnické univerzity se pokouší o výrobu bioplynu z mrvy a odpadů.

ZDROJ:www.waste-viet.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů