Sobota, 20. dubna 2024

Škoda chystá tovární výrobu auta na plyn

Škoda chystá tovární výrobu auta na plyn
Mladoboleslavská Škoda Auto začne ještě letos vyrábět auta na ekologická paliva. Čeští motoristé se v nich ale zatím nesvezou.

Včera automobilka představila hned dva prototypy ekologických vozů: Škodu Octavia na palivo FlexiFuel, což je směs až 85 procent bioetanolu s benzinem. A také octavii na zemní plyn (CNG).

"S pohonem na zemní plyn máme kromě octavie připravený k výrobě i roomster," říká mluvčí Škody Evžen Krauskopf. Vyrábět se však zatím bude jen škodovka na FlexiFuel, určená pro švédský trh. Doma k dostání nebude, v Česku se neprodává ani benzinová směs s tak vysokým obsahem lihu. "Švédsko je jedinou zemí Evropské unie, kde jsou auta na směs benzínu se 75 - 85 procenty lihu rozšířena, ostatní státy počítají s palivy s biosložkou do pěti procent," říká Václav Loula z Benziny. Stejnou cestou vykročí i Česko.

Šanci na českém trhu by tak Škoda měla mít jen s autem na kapalný zemní plyn zvaný CNG. Podle Krauskopfa však ještě nejsou podmínky pro sériovou výrobu.

"Musí vzniknout dostatečná síť čerpacích stanic na zemní plyn. A také je stále malá motivace pro používání aut na plyn, jež jsou dražší než běžné modely," řekl. Hovořit o ceně, za kterou se škodovka na CNG bude prodávat, je podle mluvčího zatím předčasné.

Na českém trhu je momentálně zhruba deset typů aut na zemní plyn. Jsou v průměru o patnáct procent dražší než benzinové modely, jejich provoz je však až o polovinu levnější, než použití klasických aut na benzin. V České republice zatím stojí šestnáct veřejných čerpacích stanic na CNG a po zdejších silnicích jezdí asi 630 vozů s tímto pohonem, přibývá jich však. "Za poslední rok se vozový park na zemní plyn rozšířil o třicet procent," uvádí Josef Kastl z České plynárenské unie.

Zemní plyn zatím používají hlavně městské autobusy. Při jejich koupi totiž mohou dopravci dostat od státu a plynárenských firem dotaci až milion korun na jeden nový či přestavovaný vůz.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů