Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové zakázky vyhlásí Lesy v květnu

Nové zakázky vyhlásí Lesy v květnu
Státní podnik Lesy ČR, jedna z největších firem v zemi, chce nejpozději v květnu vyhlásit tendry na lesnické práce za několik desítek miliard korun. "Musíme to stihnout, pokud definitivní smlouvy se soukromými firmami chceme podepisovat v listopadu," potvrdil HN Jiří Holický, dočasně pověřený řízením podniku. Smlouvy by měly platit od ledna roku 2008 na další tři, případně pět let.

Brusel přitom stále ostřeji kritizuje Lesy za to, že zatím nebyly schopny vypsat tendry v souladu se zákony Evropské unie. První nezákonné tendry proto už musely být zrušeny. Další zrušily letos samy Lesy s poukazem na kalamitu po lednovém orkánu. Významné soukromé firmy jsou skeptické k tomu, že se třetí pokus Lesům v květnu podaří. Brusel přitom Česku už hrozí, že spor předá k Evropskému soudnímu dvoru.

Lesy spravují přes polovinu porostů v republice. Loni podle Holického dosáhly hrubého zisku 1,8 miliardy korun, při tržbách 14 miliard. "Letos ale počítáme se ziskem sotva polovičním. Nejen kvůli lednové vichřici, ale i potížím se zakázkami," předpokládá šéf firmy. V příštích letech však plánuje nejméně dvoumiliardový hrubý zisk. Vyvrací přitom fámy, že se celostátní firma bude dělit na kraje. "Jen chceme posílit pravomoci krajů, aby lépe dosáhly na lesnické investice do ekologie, na peníze na cyklostezky a podporu turistiky," říká.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů