Úterý, 23. dubna 2024

Voda sa už onedlho stane strategickou surovinou, tak ako ropa

Voda sa už onedlho stane strategickou surovinou, tak ako ropa

POPRAD 27. marca (SITA) – Voda sa už onedlho môže stať strategickou surovinou, podobne, ako je tomu v prípade ropy. „Voda sa už stáva komerčnou záležitosťou a bude hlavnou strategickou surovinou. Štát, ktorý ju bude mať, bude blízko k zdrojom finančných prostriedkov,“ načrtol možný scenár do budúcnosti riaditeľ Povodia Dunajca a Popradu (PDaP) Anton Baláž.

Aj o tejto možnosti diskutovali odborníci na VII. Seminári k Svetovému dňu vody, ktorého ústrednou témou bolo: „Ako ďalej s nedostatkom vodných zdrojov“. Slovensko sa podľa Baláža zatiaľ nemusí obávať nedostatku vody. „Podľa hydrológov sme síce na streche Európy, ale nedostatok vodných zdrojov u nás nie je. Bude ale potrebné rozmýšľať, že za nejakých 10 až 20 rokov bude v južných oblastiach Slovenska nedostatok vodných zdrojov,“ dodal Baláž. V budúcnosti môže dôjsť aj k tomu, že voda zo zdrojov zo severného Slovenska sa bude potrubiami dovážať do južných oblastí Slovenska.

Podľa Baláža si ľudia už dnes uvedomujú, že ak chcú mať kvalitnú a pitnú vodu, musia sa o ňu aj starať. Vidieť to aj z pravidelných bezplatných rozborov vody, ktoré vodohospodári robia pri príležitosti Svetového dňa vody. „Kvalita vody sa zlepšuje,“ zhodnotil stav analyzovaných vzoriek Baláž. Popradskí vodohospodári dnes robili len základné rozbory vody na obsah dusičnanov zo súkromných vodných zdrojov.

Pri príležitosti Svetového dňa vody pripravili pracovníci Povodia Dunajca a Popradu pre žiakov Základnej školy Letná aj ukážku čistenia potoka pomocou špeciálnej techniky. Žiakov najviac zaujal kráčajúci bager, tzv. pavúk. „Tým, že sa prečistí dno koryta, zväčší sa prietokový profil a pri zvýšených vodných stavoch znesie koryto viac vody,“ uviedol vedúci strediska dopravy a mechanizácie PDaP Ľubomír Oravec. Prednosti pavúka, najmä jeho pohyblivosť, oceňujú vodohospodári najmä pri povodniach, kedy tento stroj dokáže vojsť do koryta potoka aj mimo príjazdovú cestu a v strmých brehoch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů