Úterý, 16. dubna 2024

Minorec: Náš odpad je bezpečný

Minorec: Náš odpad je bezpečný

Ústí nad Labem - Nový areál sběrny odpadních olejů - mezisklad olejů a sklad vybraných nebezpečných odpadů chce v předlické průmyslové zóně vybudovat ústecká společnost Minorec.

Ústecký deník o tom informoval 10. března. K záměru se vyjádřili, většinou negativně, i někteří obyvatelé Předlic. Alena Jursová, jednatelka firmy Minorec, ale říká, že obavy jsou zbytečné.

Lidé mají strach, že jim za domy vyroste rafinerie, která bude mít nepříznivý dopad na životní prostředí.

"K ničemu takovému nedojde. Nejedná se o zpracování odpadů, ale pouze o jejich krátkodobé zabezpečené skladování."

Jaké nebezpečné odpady tady budete skladovat?

"Přestože pojem "nebezpečný odpad" může vzbuzovat obavy, není třeba se děsit. Jde o termín, se kterým musíme v rámci zákona o odpadech pracovat, přestože pod něj spadají zářivky, plechovky od barev, použité oleje, olejové filtry (což jsou hlavní odpady, které naše společnost sbírá a skladuje).

Možná bychom se divili, kolik odpadů nesoucích označení nebezpečné se nachází v našem okolí, například v soukromých garážích, a ohroženi se jimi necítíme."

Přece jenom ale tady půjde o odpady ve velkém množství.

"My se ale při nakládání s nimi musíme řídit již zmíněným zákonem o odpadech. A jsme velmi přísně sledováni, jak s odpady zacházíme.

Dokladem toho, že pracujeme v souladu se zákony, je fakt, že společnost Minorec, k. s., působící v Ústí od roku 1995, je soustavně kontrolována Českou inspekcí životního prostředí, Krajským úřadem Ústeckého kraje, Krajskou hygienickou stanicí i Hasičským záchranným sborem. A žádná ze jmenovaných institucí za celou dobu naší existence neshledala na naší činnosti jediné pochybení."

Lidé si přesto myslí, že takové činnosti by se měly provozovat nikoli ve městě, ale za ním.

"Pro srovnání - naše mateřská firma ve Fürthu má svou provozovnu a sklad ve vilové čtvrti, sousedí s řadou rodinných domů a nikdo se nad tím nepozastavuje.

Naproti tomu naše provozovna má vzniknout v průmyslové zóně, kde mezi skladem olejů a rodinnými domky v předlické kolonce budou provozy dalších firem. Domnívám se proto, že ranní odjezd našich dvou nákladních automobilů, jejich odpolední návrat plus půlhodinové vyčerpání sebraných olejů nemůže klid obyvatel kolonky ohrozit.

Navíc je náš záměr nyní schvalován dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. To znamená, že nebude schválena činnost, která by měla dopad na obyvatele v okolí."

V současnosti provozujete vaši sběrnu v areálu neštěmického Tonasa. Pustíte tam občany, aby se mohli na vlastní oči přesvědčit o vašich tvrzeních?

"Samozřejmě. Všem zájemcům nabízím možnost domluvit si na telefonním čísle naší společnosti prohlídku."

Jitka Hapašová

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů