Pátek, 19. dubna 2024

Teplo z uhlí může citelně podražit

Teplo z uhlí může citelně podražit
Statisícům lidí hrozí od ledna příštího roku výrazné zdražení tepla. Ministerstvo životního prostředí totiž chystá vyhlášku, která - bude-li v navrhované podobě přijata - zakáže topit v domácnostech a dokonce i v menších teplárnách hnědým uhlím s vyšším obsahem síry.

Podle ministerstva průmyslu by nový předpis vyřadil z trhu uhlí, jímž topí 180 tisíc domácností, a tisíc kotelen včetně těch, jež vytápějí školy, domovy důchodců, sociální ústavy. "V českých podmínkách nejsou k dispozici jiná odpovídající paliva," říká mluvčí úřadu Tomáš Bartovský. Kvalitního hnědého uhlí je málo, topení koksem, plynem či elektřinou by domácnosti přišlo dráž o desítky procent.

Bezradné teplárny

Návrh vyhlášky, jež měla původně začít platit už od 1. září, způsobil poprask hlavně mezi výrobci tepla: menší teplárny totiž staví před neřešitelný úkol.

"Vyhláška by vyřadila z trhu skoro veškeré tříděné uhlí z Mostecké uhelné společnosti, od níž nakupujeme. Netuším, co použít místo něj," říká ředitel Teplárny Strakonice Aleš Seitz. Teplárna nedávno uzavřela s Mosteckou uhelnou smlouvu na dodávky uhlí do roku 2012, teď jí hrozí, že jí objednané palivo bude k ničemu.

Stejný problém řeší teplárny po celé zemi. "Nejsou schopny se na tak zásadní změnu hned adaptovat," říká Petr Linhart z Teplárenského sdružení České republiky.

Nová pravidla by postihla nejen Mosteckou uhelnou, jež pokrývá třetinu českého trhu s tříděným uhlím. Část paliva by musely stáhnout z trhu i Severočeské doly. "Dopady navrhované vyhlášky teprve vyhodnocujeme. Ale doufáme, že bude projednána se všemi, koho se týká, včetně hospodářských a sociálních dopadů," říká mluvčí Mostecké Radek Stavěl.

Kde vzít náhradu

Výrobci tepla by mohli začít uhlí do svých kotlů míchat s biomasou. "Jenomže ta na trhu není. A jiné možnosti? Představují obrovské investice," říká Seitz.

Kotelny mohou teoreticky přejít na černé uhlí. Nehledě na technické potíže je to ale až o třicet procent dražší," říká Linhart.

Jinou možností je topení plynem, který je dvojnásobně dražší než uhlí, či mazutem, jehož cena se plynu blíží. Navíc by bylo třeba vyměnit nebo upravit kotle. A dovoz kvalitního hnědého uhlí? "V úvahu přichází Polsko, Maďarsko, Ukrajina. Ale dodávky nesjednáte za pár měsíců," řekl Linhart.

Nižší emise žádá Brusel

Podle ministerstva průmyslu hrozí i další dopady: "Mostecká uhelná by musela propustit až tisíc lidí. Fatální by vyhláška byla i pro výrobce moderních kotlů, zasáhla by i distributory uhlí a uhelné sklady," varuje Bartovský.

Podle ministerstva životního prostředí je však vyhláška nutná: "Reaguje na povinnosti České republiky vůči Evropské unii," vysvětluje Kurt Dědič, který se na její přípravě podílel. Zároveň zdůrazňuje, že předpis zatím není definitivní a teprve prochází připomínkovým řízením.

Jisté je už to, že se platnost vyhlášky posune nejdříve na začátek příštího roku. "Takový odklad ale nepomůže," zlobí se výrobci tepla. "Snižování emisí je správné, ale na tak zásadní změny potřebujeme pět let, ne pár měsíců," říká Linhart.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů