Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Bursík jednal se svým německým kolegou Gabrielem

Ministr Bursík jednal se svým německým kolegou Gabrielem

Ministr životního prostředí Martin Bursík se dnes v Praze sešel na pracovním jednání se svým německým resortním kolegou Sigmarem Gabrielem. Jednali spolu mimo jiné o připravované evropské směrnici o nakládání s odpady. Ministr Bursík Sigmaru Gabrielovi tlumočil českou pozici k návrhu a informoval ho zároveň o tom, že Česká republika bude pro své postoje hledat také podporu ostatních členských států sedmadvacítky.

“Oceňujeme úspěšnou spolupráci s ministrem Gabrielem při řešení problémů s nezákonnými dovozy odpadů z Německa. Vítáme také úsilí německého předsednictví dosáhnout kompromisu při přípravě směrnice o odpadech, ale na základě zkušenosti s dovozy odpadů do ČR máme stále k některým částem navrhované směrnice vážné výhrady ” říká ministr Bursík.

Členské státy mají nyní možnost zakázat dovoz cizích odpadů do svých spaloven a skládek. Současná podoba návrhu evropské směrnice by takový postup v případě spaloven znemožnila. České pozměňovací návrhy směřují k tomu, aby členské státy mohly zakázat přeshraniční přepravy všech odpadů s výjimkou čistých vytříděných složek (papír, sklo, plast) určených k recyklaci.

Jednotlivé země EU musí mít i nadále možnost omezit či úplně zakázat dovoz a vývoz odpadů přes hranice, jinak nemohou dobře kontrolovat nakládání s odpady na svém území. Doprava odpadů na velké vzdálenosti znamená zároveň další zbytečné emise do ovzduší, hluk a další rizika, která z nákladní dopravy vyplývají. Spalování odpadů ve spalovnách způsobuje toxické emise, jedna třetina hmotnosti spáleného odpadu je navíc ve formě nespálených zbytků ukládána na skládky v zemi příjemce a zatěžuje tak jeho systém odstraňování odpadů.

Ministři debatovali rovněž o ochraně klimatu a energetické politice EU. „Nebylo snadné dosáhnout tohoto dobrého výsledku,“ komentoval výsledek březnového jednání Evropské rady Sigmar Gabriel. „Před námi je teď ale neméně obtížný úkol – závěry Rady zapracovat do národních programů snižování emisí tak, abychom se dokázali dostat k 20% snížení emisí CO2 a 20% podílu obnovitelných zdrojů na úrovni EU do roku 2020,“ dodal ministr Gabriel. Zkušenosti Německa podle Sigmara Gabriela ukazují, že úspory energie a rozvoj obnovitelných zdrojů přináší kromě snížení emisí skleníkových plnů také nová pracovní místa a rovněž úspory jednotlivým občanům. Ministři se shodli na tom, že mezi Německem a ČR se otevírá v oblasti obnovitelných zdrojů, energetických úspor a alternativních paliv v dopravě nové pole pro intenzivnější spolupráci.

Ministři se rovněž zabývali dalšími aktuálně projednávanými předpisy v Evropské unii. Ministr Bursík si také vyslechl zkušenosti ministra Gabriela ze současného předsedání Evropské unii; Česko bude Unii předsedat již za necelé dva roky.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů