Čtvrtek, 28. března 2024

Z méně vyrobit více

Z méně vyrobit více
Velké škrtání, tak lze označit rozhodnutí Evropské komise, která postupně rozesílá zemím EU verdikty k jejich plánům na vypouštění emisí CO2 v období 2008-2012. Ve srovnání s jinými dopadla ČR, která má rozdělit o 15 % povolenek méně než nárokovala, ještě poměrně dobře. Například Polsko přišlo o víc než čtvrtinu povolenek, Lotyšsko o 57 procent.

Nové země si do EU přinesly většinou vyšší hodnoty emisí, než mají země staré, nebo mají příliš vysoké emise v přepočtu na obyvatele, což je případ Česka, které jinak požadavky Kjótského protokolu splňuje díky masivním investicím v 90. letech. "Za tyto aktivity nás Evropská komise spíše trestá, není to od ní férové," hodnotí situaci tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V příštích čtyřech letech tedy smíme vypouštět 86,8 milionu tun CO2 ročně, zatímco jsme chtěli 102 miliony a v minulém období jsme dostali téměř 97 milionů tun (a spotřebovali ročně kolem 83 milionů tun). Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí EK vítá. Podle hnutí Duha dala Komise českým ministrům pořádnou lekci.

Korelace mezi růstem HDP, růstem spotřeby elektřiny a množstvím vypouštěných emisí, případně cenou elektřiny na trhu, není jednoznačná. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman má ovšem pravdu, že elektřina i kvůli nedostatku povolenek zdraží: zdražuje totiž z řady dalších důvodů.

Slovensko, Polsko a možná i další země chtějí "dát Komisi" k Evropskému soudu. Uvažuje o tom i MPO. Evropská komise se však již nechce dopustit chyby, kdy vydala příliš mnoho povolenek, takže jejich cena klesla téměř k nule a nikoho k ničemu nemotivují.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů