Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík: Vláda o žalobě na EK kvůli povolenkám nejednala

Bursík: Vláda o žalobě na EK kvůli povolenkám nejednala

Ministr obchodu Říman chtěl navrhnout vládě podání žaloby na Evropskou komisi na základě přiděleného počtu emisních povolenek pro ČR. Podle Bursíka vláda takové řešení vůbec neprojednala.

Vláda ve středu nejednala o návrhu ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) podat kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek na roky roky 2008 až 2012 žalobu na Evropskou komisi. ČTK to sdělil ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

"Vláda o návrhu na žalobu samozřejmě vůbec nejednala. Proběhla pouze informace o rozhodnutí EK," uvedl Bursík, který dnes členům vlády rozdal patnáctistránkové rozhodnutí EK, které se týká přidělených povolenek. "Z rozhodnutí vyplývá, že EK postupuje při posuzování jednotlivých národních alokačních plánů podle jednotné metodiky, jednotného výpočtového vzorce," podotkl Bursík.

Říman má dvě varianty

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman chtěl navrhnout vládě, aby Česká republika kvůli nižšímu přídělu emisních povolenek na roky 2008 až 2012 podala žalobu na Evropskou komisi nebo se pokusila společně s Polskem verdikt EK změnit. Česko podle pondělního rozhodnutí EK dostane pro roky 2008 až 2012 o téměř 15 procent méně emisních povolenek, než o kolik žádalo. Podle Římana by to mělo nepříznivý dopad na růst české ekonomiky.

Kvůli výraznému snížení emisního přídělu již EK zažalovalo Slovensko a odvolání k evropskému soudu nevyloučilo také Polsko, které v pondělí z Bruselu odešlo rovněž s nepořízenou.
Česko požádalo Brusel o povolenky na zhruba 102 milionů tun emisí kysličníku uhličitého ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně. To je o 14,8 procenta méně, než ČR navrhovala. Snížení množství emisních povolenek podle Římana podváže českou ekonomiku.

"Průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v ČR o jednu až dvě terrawatt hodiny za rok, tedy o 2,5 až tři procenta," upozornil Říman.

Zvýší se ceny?

Na nízký počet poskytnutých povolenek si stěžují také podnikatelé. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla přidělené povolenky nebudou stačit rozvoji podniků a ty si při větší produkci CO2 budou muset další kupovat na trhu. Zvyšovat se tak bude podle něj jejich cena, na základě které budou muset někteří průmyslníci zvýšit cenu svého zboží. Zvýšení cen elektřiny na základě nedostatku povolenek připustil například mluvčí energetické společnosti ČEZ.

Brusel stejně jako v případě většiny ostatních členských států Česku vytýká, že žádalo o daleko více povolenek na emise CO2, než dosud české podniky vypouštěly do ovzduší. V letech 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici povolenky na 97 milionů tun. V roce 2005 jich využily jen na 82 milionů tun. Česká vláda zdůvodnila žádost o více povolenek na roky 2008 až 2012 tím, že v roce 2005 rostla domácí ekonomika pomaleji, takže spotřeba emisí neodpovídala její reálné síle.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů