Pátek, 29. března 2024

Zážitek pro turisty: stará odpadní stoka

Zážitek pro turisty: stará odpadní stoka

 
Chcete hrát v historickém filmu, projít se odpadní stokou nebo zkusit uzvednout lokomotivu? Stačí využít služby některé z pražských společností, které byly vyškoleny v oboru zážitkové turistiky.

Zážitkovou turistiku pěstují lidé, kterým nestačí chodit do muzea a poslouchat výklad průvodce. Pro takové dobrodruhy, kteří se o všem chtějí přesvědčit na vlastní kůži, připravila Hospodářská komora hlavního města Prahy projekt, do něhož se už zapojilo 13 významných technických firem.

"Naším cílem je přilákat turisty do míst, kam by se jinak nepodívali," říká mluvčí Hospodářské komory Andrea Kábelová. "Jde hlavně o technické památky, jako jsou stará kanalizační síť nebo nádraží. Pražské vodovody a kanalizace zvažují, že by návštěvníky provedly nepoužívanou stokou, daly jim ochutnat vodu z Želivky, Jizery a Vltavy a naučily je, jak se kdysi voda čistila. České dráhy zase přišly s nápadem, že by si u nich zájemci mohli vlastníma rukama potěžkat lokomotivu."

Do akce se zapojily dopravní podniky, městské i Národní muzeum, jejichž návrhy zatím nebyly zveřejněny. Se zajímavou nabídkou přišla firma Dolmat, která zákazníkům umožní, aby si vyrobili geo-obraz čili zarámovaný obtisk řezu určitou horninou nebo půdou.

Jak se nosí brnění

Zážitková turistika není nový fenomén, až dosud se však provozovala spíše v jiných částech republiky. Značné oblibě se u nás těší například agroturistika, díky které si může kdokoli nadojit mléko a vyrobit domácí jogurt na speciálních venkovských farmách.

Světové společnosti jsou v tomto směru dál a za patřičně velký obnos lidem umožní zažít cokoli od stavu beztíže přes čokoládovou masáž až po let stíhačkou. V Praze je nabídka chudší, zato však působí serioznějším dojmem.

"Z Evropské unie jsme dostali finance na vyškolení patnácti společností," říká Andrea Kábelová. "Pečlivě si proto vybíráme. V současnosti už máme třináct klientů." Přeškolování technických pracovníků na průvodce se podle mluvčí HKP skládá ze čtyř částí. "Zaměstnanci projdou kurzem dramatiky, PR, muzejnictví a bezpečnosti práce. V prvním se firma učí, jak návštěvníky zaujmout, v druhém, jak se zviditelnit v médiích, a ve třetím, jak prezentovat své exponáty, aniž by musela použít metodu zasklených vitrín." Kurz bezpečnosti práce je důležitý třeba pro akciovou společnost Kolektory Praha, která chce turistům ukázat, jak se natahují podzemní kabely.

Filmová společnost Three Brothers Production, která má ateliéry v bývalém klášteru v Hlubočepích, zase návštěvníky hodlá zapojit do natáčení historických snímků. I zde bude podle Kábelové nutné upozorňovat na bezpečnost práce. "Kdyby někdo nemohl unést skutečné brnění, dají mu plastové."

Boris Krištof z Three Brothers tvrdí, že když si někdo připlatí, postaví mu v ateliéru třeba ponorku. "Jinak ho ale navlékneme do středověkého kostýmu, připravíme pro něj pár rvaček a vymyslíme mu pěkný historický příběh. Scény pak sestříháme a doplníme o muziku, takže vznikne jakýsi videoklip, který si odnese domů na DVD."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů