Pátek, 29. března 2024

Sirnatý je lucifer

Sirnatý je lucifer
Na ministerstvu životního prostředí sepsali vyhlášku, podle které nebude možné od začátku příštího roku pálit v teplárnách ani domácích kotlích uhlí s vyšším obsahem síry. Zákaz by se mohl dotknout nejen téměř dvou set tisíc domácností, ale třeba i škol a léčeben. Náhradní paliva jako plyn či elektrický proud jsou o desítky procent dražší a navíc bude třeba rychle investovat do nových kotlů a instalací.

Bylo by jistě krásné, kdyby nebe bylo pořád modré a nezašpiněné, vzduch čistý, svěží a voňavý, ale takhle to dělat nejde. Pokud jsou údaje o množství vyhláškou postižených domácností přesné, je zjevné, že to je záležitost, která vyžaduje důkladnou veřejnou diskusi. Vzhledem k tomu, že uhlím topí především nejchudší domácnosti, měla by o chystané změně jejich výdajových priorit alespoň vědět dopředu vláda.

Je zjevné, že jde o záležitost značného dosahu, takže pokud se společnost chce takto rozhodnout, bylo by lepší schválit zákon. Navíc - pokud chce stát zasahovat, měl by dávat přednost daňovým nástrojům a ne zákazům. Motivovat a ne dávat befelem.

Vůbec nejlepší by ale bylo podobná rozhodnutí ponížit někam směrem k obcím. Jsou vesnice v uzavřených kotlinách, neodvětrávané, kde topení "smradlavým humusem" málem znemožňuje opustit v zimě dům. Jsou obce na kopcích a planinách, kde sviští vítr. Nejlépe by bylo, kdyby si to všude zařídili podle svých potřeb a gusta.

Když už jsme ale u pálení svinstva: pokud nebudou mít některé "sociální případy" špatné uhlí, začnou pálit bakelit, pneumatiky a pet lahve. Leckde se to děje už dnes. Vyhláška nevyhláška.


jan.machacek@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů