zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Češi zachraňují pravou slivovici

01.04.2007
Obecné
Češi zachraňují pravou slivovici
Toto není apríl, kam jsme se to probůh dostali.. (pozn. redakce)
Pravé moravské nebo české slivovici pálené ze švestek hrozí, že ji stihne stejný osud jako tuzemský rum nebo pomazánkové máslo. Ty Evropská unie zakázala prodávat pod tradičními názvy, protože nevyhovují jejím normám. A pokud v dubnu projde Evropským parlamentem nové nařízení o označování alkoholu, z českých pultů bude muset zmizet i slivovice vyráběná podle historických receptur.

Problém je v definici oblíbeného alkoholického nápoje. Podle nového evropského nařízení je slivovice ovocným destilátem, do kterého se přidává líh zemědělského původu. Když ale někdo vyrábí nápoj jen ze švestek, slivovicí by jej už označovat nemohl.

To by znamenalo pro české a moravské palírny těžkou ránu. Z etiket svých výrobků by musely odstranit slovo "slivovice". Pokud by je tam chtěly ponechat, musely by do ovocného destilátu přidávat líh.

Až dosud bylo možné označovat stejným názvem oba druhy slivovice. Obě definice si totiž Česko vyjednalo ve smlouvě o vstupu do EU. Nyní se ale označování alkoholu v unii mění kvůli sporu mezi některými členskými státy o to, zda je možné vyrábět vodku jen z obilí nebo brambor, či z jakýchkoli jiných surovin.

A při změnách došlo k tomu, že část původní normy pro slivovici z evropských nařízení vypadla. Podle europoslance Jana Březiny jde spíše o nedopatření než o úmysl. Březina na to upozornil zpravodaje k novému nařízení, německého poslance Horsta Schnellhardta.

"Samotného ho to překvapilo a uznal, že jde o chybu," řekl HN Březina. Oba poslanci musejí nyní předložit pozměňovací návrh, který původní definici vrátí, a získat pro něj podporu.

Problém je, že na to není moc času. Nová norma už prošla výborem pro životní prostředí a celý Evropský parlament se ji chystá schválit za necelé čtyři týdny.

"Nebude jednoduché zajistit nápravu. Musíme získat podporu nadpoloviční většiny poslanců, což je organizačně obtížné," řekl Březina. "Ale věřím, že se to povede."

O záchranu slivovice usilují i čeští diplomaté, kteří o definici jednají na schůzkách zástupců členských zemí. "Naposledy to bylo v pondělí na zasedání zemědělského výboru. Obdrželi jsme příslib německého předsednictví, že chyba Evropského parlamentu bude napravena," říká mluvčí českého zastoupení Jan Vytopil.

Podle ministerstva zemědělství mohlo k chybě dojít při sporech o definici slivovice, které Česko vedlo s jinými zeměmi. Cizí výrobci totiž prosazovali, aby slivovice mohla obsahovat barviva a aromatické látky. "Protestovali jsme proti tomu, aby se mohla vyrábět třeba slivovice s pomerančovou příchutí. Dostali jsme slib, že se původní definice zachová," říká Hugo Roldán z tiskového odboru ministerstva.

V Česku se slivovice vyrábí oběma způsoby - s lihem i bez. Etanol do ovocného destilátu přidávají před druhou destilací zejména velcí výrobci. I ti ale nyní protestují.

"Bylo by absurdní, kdyby novela nařízení znemožňovala použití názvu slivovice pro ovocný destilát," řekl HN Zdeněk Chromý, marketingový ředitel vizovické firmy Rudolf Jelínek, která je největším českým výrobcem destilátů. "Nevidíme pro změnu jediný důvod."

Malé firmy, které používají tradiční výrobní postupy, by ale nové nařízení poškodilo nejvíc.

"Byl by to velký problém. Tady na Slovácku je slivovica čistý ovocný destilát, na Valašsku do ní často přidávají potravinářský líh," říká Martin Žufánek, šéf rodinné palírny Žusy ze slováckých Boršic.
Zdroj: HN

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
15
7. 2017
15-22.7.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Bílé Karpaty (hranice ČR/SR tábor Polana - Vrbovce/Javorník)
15
7. 2017
15-22.7.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
Letní tábor Polana, Vrbovce
21
7. 2017
21-22.7.2017 - Přednáška, diskuse
Praha 6, FTVS UK a Divoká Šárka
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí