Úterý, 16. dubna 2024

Vztah ke kameni a přírodě přichází až s věkem, uvažuje kurátor Štěpán

Vztah ke kameni a přírodě přichází až s věkem, uvažuje kurátor Štěpán
Kameni jako inspiračnímu zdroji výtvarného umění je v těchto týdnech zasvěcen dům Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici.

 Velká "Hora hor" z kamene, dřeva, ocele a juty od výtvarníka Aleše Veselého bude vítat ještě do konce dubna návštěvníky OGV Jihlava. Výstavu věnovanou tématu hor, kamene a skal, která měla svoji premiéru loni v prosinci v Praze, zahájil v Jihlavě v polovině února její kurátor, původem Jihlavák Petr Štěpán z Českého muzea výtvarných umění v Praze.

 "Už v okamžiku, kdy jsem ještě ani neznal konkrétní vystavená díla, neváhal jsem, zda projekt realizovat také v Jihlavě ­ idea slibovala velmi zajímavou výstavu," komentoval projekt nazvaný "Hory, skály, kameny" ředitel OGV Jihlava Aleš Seifert. Realizovaná výstava se podle něho vyznačuje rozsáhlostí i rozmanitostí, nabízí interesantní zážitek.

 Výstavu provází také katalog popisující vývoj vztahu člověka a jeho výtvarného projevu ke kameni a skále. "Moderní umění, ať vědomě či nevědomě, hledá stále nové formy a způsoby vyjádření, a mnohé z těchto forem se stále více přibližují k tušeným dávným archetypům," akcentuje také autor výstavy Petr Štěpán přetrvávající roli kamene i ve vztahu k výtvarnému umění dneška.

 Do celé výstavy se některými díly ze svého sbírkového fondu zapojila i samotná jihlavská galerie. Příroda Vysočiny ovšem na samotných obrazech není příliš zastoupena. "Vztah k přírodě a ke kameni člověk zřejmě ve větší míře získává až s věkem. Vzpomínám, že v dobách svého působení na Vysočině jsem k ní žádný zvláštní vztah neměl," přiznal na vernisáži kurátor P. Štěpán. Až později podle něho člověk začíná přírodu vnímat jako prostor, kam patří. V případě Petra Štěpána byla takovým inspirujícím a fascinujícím prostředím příroda Českého ráje.

 Pro svůj projekt sesbíral Petr Štěpán díla v časovém rozsahu dvou století prakticky od osvícenství a následného romantismu (nejen mánesovského) až po symbolisty a pozdější moderní díla, kubismus či surrealismus. Projektu podle jeho autora takřka ideálně vyhovuje prostor jihlavského galerijního domu s centrálním krytým dvorem propojujícím výškově několik poschodí. "Dole jsou bronzové "zkameněliny" Jaroslava Róny, nad nimiž se mohou v atriu vznášet orli zatížení kameny, symbolizující náš vzlet a zároveň i připoutanost k Zemi," uvažuje mj. Štěpán.

 Také současní umělci jsou podle autora výstavy Hory, skály, kameny často novoromantiky, znovu objevují mystiku posvátných kamenů. Přestože je podle P. Štěpána současné poznání přírody nesrovnatelně dokonalejší než v době osvícenců, vstupují naši romantici do přírody s novou úctou.

http://www.jihlavske-listy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů