Pátek, 29. března 2024

První hromadná žaloba na magistrát kvůli hluku přichází k soudu

První hromadná žaloba na magistrát kvůli hluku přichází k soudu
Na úterý 3. dubna na 12 hodin je naplánováno další jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1 k hromadné žalobě kvůli nadměrnému hluku v okolí severojižní magistrály.

Žalobu podalo loni v červenci na tři tisíce občanů především z oblasti mezi ulicemi Vyskočilova a Michelská prostřednictvím občanského sdružení Občané postižení severojižní magistrálou. Důvodem je překračování hlukových limitů v této oblasti: "Nechali jsme si vypracovat dvě hlukové studie. Podle nejnovější z nich dosahuje hladina hluku v této oblasti v průměru 77 decibelů ve dne a 70 v noci," říká Alžběta Rejchrtová, předsedkyně občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou. Hygienický limit je přitom 60 decibelů pro den a 50 decibelů pro noc. Navíc s nárůstem dopravy například po dokončení městského okruhu se situace může ještě zhoršit. "Posudky svědčí jednoznačně v náš prospěch a jasně hovoří o překročení hygienických limitů až o patnáct decibelů, což je ohromné číslo,“ uvedl  Mgr. František Korbel, Ph.D., zastupující v uvedeném sporu občany Prahy 4.

Jde o první hromadnou žalobu na magistrát kvůli hluku, další žaloby následně podali obyvatelé Prahy 8 - Libně a Prahy 6 - Břevnova. Pokud bude žaloba úspěšná, může být významným přelomem v boji občanů proti hluku.

Žaloba (Spojené advokátné kanceláře Korbel, Tuháček & partneři)
Článek primátora hlavního města Prahy pro MF Dnes (26.7.2006)

Další informace Vám brzy přineseme.

Zdroj: http://praha4.zeleni.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů