Čtvrtek, 25. dubna 2024

Povolenky firmám loni s přehledem stačily

Povolenky firmám loni s přehledem stačily
České firmy loni vyprodukovaly o třináct milionů tun oxidu uhličitého méně, než na kolik měly emisních povolenek. Brusel Česku pro loňský rok povolil celkem 97 milionů tun, ale tuzemské společnosti vyprodukovaly jen 84 milionů tun. Včera o tom informovala Evropská komise.

Ve srovnání s rokem 2005 se však objem vypouštěných emisí zvedl o zhruba dva miliony tun. Přesto Česká republika své závazky pohodlně plnilo. V letech 2005 až 2007 mají české podniky k dispozici povolenky na 97 milionů tun.

Pro roky 2008 až 2012 dostane ale země o téměř patnáct procent emisních povolenek méně, než o kolik žádala Evropskou komisi. Česko chtělo po Bruselu povolenky na 102 milionů tun emisí kysličníku uhličitého ročně, ale komise je ochotna souhlasit nejvýše s 86,8 milionu tun ročně.

Říman: Našli jsme chybu

S tím ale nesouhlasí ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podle jeho včerejšího vyjádření našel jeho úřad v odborné analýze chybu ve výpočtu tohoto přídělu, který operoval s nižším odhadem růstu českého hrubého domácího produktu. Ministerstvo proto opět nevyloučilo žalobu na Evropskou komisi, o jejím případném podání ale vláda rozhodne až po ukončení analýzy.

"My jsme již teď v první fázi analýzy přišli na to, že jedno z těch čísel, tedy předpokládaný růst HDP , není v souladu s posledními údaji, které publikuje ať již Česká národní banka, anebo ministerstvo financí," řekl včera Říman po jednání s prezidentem Václavem Klausem, s nímž hovořil právě na téma dopadu nového alokačního plánu emisí CO2 na tuzemskou ekonomiku.

Pokud by se komise podle čísel obou institucí řídila, vyšlo by podle ministra, že by Česko mělo dostat o tři miliony tun povolenek více.

Snížení množství emisních povolenek podle Římana podváže českou ekonomiku. "Průmyslová výroba roste o osm až devět procent ročně a jen spuštění nové automobilky Hyundai zvýší spotřebu elektřiny v Česku o 2,5 až tři procenta," uvedl již minulý týden Říman.

Dost mělo i Polsko

Vedle podání žaloby zůstává ve hře i společný postup s Polskem, které nový plán také kritizuje. Právě Polsko je ale podle včerejší zprávy komise dalším ze států, který loni nevyužil všechny povolenky. To je případ i sousedního Slovenska a podobně to dopadlo i v Maďarsku.

Ne všechny státy však snižovaly emise CO2 tak "vzorně". Mezi hříšníky patří Dánsko, Irsko, Itálie, Španělsko a Velká Británie, jež objem přidělených škodlivin překročily. Británie dokonce o 40 milionů tun.

Statistika může být mírně zkreslená, protože data nejsou ještě ověřená a u některých zemí nejsou vůbec uvedena. Zatím tak není ani jasné, zda Evropská unie plní svůj závazek snížit do roku 2012 o osm procent ve srovnání s rokem 1990. Do roku 2020 chce pak snížit emise CO2 o dvacet procent.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů