Úterý, 23. dubna 2024

Na 5. dubna je vyhlášen Den proti hluku

Na 5. dubna je vyhlášen Den proti hluku
Praha - Hudebně ekologické sdružení při České hudební společnosti připomíná 5. duben jako Den proti hluku. Iniciativa má návaznost na obdobnou mezinárodní aktivitu International Noise Awareness Day, jež má přispět k tomu, aby se lidé zamýšleli nad negativními dopady a škodlivostí hluku. Mezinárodní den uvědomění si hluku je vyhlášen podvanácté a letos bude spojen s datem 25. dubna.

České hudebně ekologické sdružení chce získávat maximum informací o působení hluku na populaci a osvětovou činností se snaží upozorňovat zejména na nebezpečí neustálého zvyšování takzvaného akustického smogu, k němuž patří i nedobrovolně poslouchaná hudba.

"Stále platí základní definice hluku: Je to souhrn všech zvuků, které nás obtěžují," informoval ČTK Jan Stěnička, který stojí za českou iniciativou. "Ticho se stalo luxusem," dodal. Snížení hluku podle něj stojí velké peníze. "Pouze jeden druh hluku lze jednoduše vypnout, a to ihned a zadarmo. Jde o hudební hluk, který je nám vnucován nechtěným poslechem hudby na veřejnosti i v soukromí. Je to hudba z rozhlasu a televize, z reklam, z obchodů, diskoték a tak dále," připomněl.

Aby se široká veřejnost dozvěděla o tomto dni, žádají aktivisté o spolupráci pražský magistrát, pracovníky televizních a rozhlasových stanic, učitele či vychovatele.

Členové hudebně ekologického sdružení HUDEKOS - akustici, hudebníci, lékaři, učitelé a psychologové - připravují v té souvislosti přednášky a články, pomáhají pedagogům a radí, jak se chránit proti hluku.
Petr Veber
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů