Čtvrtek, 25. dubna 2024

Znečišťují potok a nikdo kompetentní to neřeší

Znečišťují potok a nikdo kompetentní to neřeší

Hodonín/ Dubňany - Společnost Valtech Tors na výrobu pracích a čisticích prostředků vypouští odpad z výroby do nedaleké strouhy mezi Hodonínem a Dubňany. Redakci hodonínského Deníku na to upozornil anonym.
Přestože redakce věc ihned ohlásila odboru životního prostředí, na kontrolu místa zatím nikdo nedorazil. " K zahájení šetření nejsou stanovené lhůty a záleží na povaze věci, jak rychle pracovníci vyhotoví stupeň vážnosti," vysvětlil Daniel Vondrouš, vedoucí týmu poradců Ministerstva životního prostředí. " S tímto je činnost státní správy o krok zpátky proti jiným evropským zemím, kde se na místo vyjíždí okamžitě," tvrdí však Petr Ledvina z Ekologického institutu Veronica.
Voda v potoce vypadá jako právě vypuštěná z pračky. Je zbarvená doběla a zapáchá. " Půda se bude dlouho vyrovnávat s odbouráním organických látek z vody," upozornil ekolog. V minulosti už firma dostala pokutu za stejný přestupek od Inspekce České republiky. Majitelé tehdy slíbili nápravu. Ochranáři se obávají každého promarněného dne, který je pro přírodu nebezpečný.
" Dojde k zahubení rostlin i živočichů, kteří tu žili. Návrat k normálu potrvá dlouhou dobu. Možné jsou i dopady na podzemní a pitnou vodu," varoval Ledvina. Valtech Tors se ohání ohleduplným přístupem k životnímu prostředí. " Odpad z vyráběných produktů odvádíme do jímek, které jsou v souladu se zákonnými normami o životním prostředí. Když jsou plné, smluvený dopravní partner je odčerpá a sveze do čističky v Hodoníně," uvedl Antonín Zemek, vedoucí technického servisu. " Jediné, co nám přes bývalou čističku do jezírka odtéká, je dešťová voda," dodal.
Většina z místních obyvatel o stavu, kterým firma znehodnocuje přírodu, ví, ale odmítá o tom mluvit. " Je pravda, že tomu tak je. Jako bývalý myslivec jsem lesem chodil a všiml si toho," řekl Josef Večeřa.
Podle Jitky Práškové z hodonínského odboru životního prostředí hrozí firmě opět pokuta. Tentokrát bude ale vyšší. Částku však Prášková odmítla sdělit.

Název zdroje: Slovácko

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů