Sobota, 20. dubna 2024

FINANČNĚ VÝHODNÁ EKOLOGIE – PRAKTICKÉ UKÁZKY A ZKUŠENOSTI

FINANČNĚ VÝHODNÁ EKOLOGIE – PRAKTICKÉ UKÁZKY A ZKUŠENOSTI

Praha, 4.4.2007 – Odpovědi na otázky „co znamená finančně výhodná ekologie“ či „jak efektivně řídit podnik nebo město a zároveň být šetrný k životnímu prostředí“ přinesl včerejší seminář pořádaný Národní sítí Zdravých měst ČR na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Akce byla součástí dlouhodobého projektu, který má za cíl směřovat firmy, veřejnou správu i širokou veřejnost k nakupování a vyrábění produktů, jež jsou šetrnější k životnímu prostředí. Praktické přístupy a v praxi prověřené konkrétní příklady a možnosti financování v této oblasti prezentovali zástupci resortu průmyslu, životního prostředí, samospráv a dalších odborných organizací a institucí.

Odborný seminář určený pro široké spektrum zástupců jak veřejných institucí a samospráv, tak komunálních a soukromých podniků, zahájil zástupce MPO Ing. Bohumil Beneš, který objasnil zejména zakotvení problematiky udržitelné spotřeby a výroby (USV) na národní úrovni, především její souvislost se Strategií udržitelného rozvoje ČR, která je v současnosti aktualizována. V neposlední řadě informoval také o tom, že objem finanční podpory pro projekty např. pro podporu recyklace u malých a středních podniků, stejně jako počet projektů v této oblasti se každoročně zvyšují. „V roce 2004 se jednalo například o téměř 50 milionů Kč“, upřesnil Ing. Beneš. 

O konkrétních nástrojích USV mluvil Ing. Vladimír Dobeš ze společnosti ENVIROS, který mj. popsal, jak je možné zajistit financování z budoucích úspor, které zavádění těchto nástrojů přinese. „Tento způsob umožňuje i městům, aby zefektivnila např. využívání energie na svém úřadě a v budovách v jejich majetku, přičemž finanční náklady na provedená opatření jsou hrazeny z uspořených zdrojů“, upozornil na zajímavou cestu pro samosprávy Ing. Dobeš.

Odpolední blok krátce uvedla Ing. Rút Bízková, náměstkyně ministra životního prostředí, která podpořila aktivity projektu Partnerství pro USV a informovala o finanční podpoře, která je pro dobrovolné nástroje v této oblasti aktuálně připravena zejména z Evropských zdrojů.

Příklady dobré praxe na úrovni samospráv následně představili např.:

-          Ing. Jiří Trezner ze Zdravého města Vsetín známého svým komplexním a systémovým přístupem k oblasti ekologie, zpracování odpadů či energetiky. Ing. Trezner představil některé konkrétní aktivity Vsetína, mezi něž patří projekty v oblasti udržitelné energetiky, přístupy ke strategickému plánování a řízení města, zpracování ekomapy města atp.

-          Mgr. Kamila Kanichová ze Sítě ekologických poraden STEP, která se soustředila zejména na problematiku tzv. zeleného úřadování a představení konkrétních aktivit v této oblasti (využití recyklovaných materiálů, zadávání „zelených“ veřejných zakázek apod.).

-          Ing. Vladimíra Henelová z ENVIROS, která se zabývala projekty energetických úspor budov v majetku Pardubického kraje. Zajímavým příkladem bylo využití metody energetických služeb se zaručeným výsledkem (EPC), založené na snížení provozních nákladů a dopadů na životní prostředí za současného splácení investice formou získané úspory.

Další přístupy k USV, jejím aplikacím v prostředí ČR a sdílení dobré praxe prezentovali zástupci nositele projektu CENIA, české informační agentury životního prostředí Ing. Vavřínek a Ing. Kozičková a ředitel Národní sítě Zdravých měst ČR, Ing. Petr Švec.  

Další informace, včetně fotodokumentace, naleznete na www.nszm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů