Čtvrtek, 25. dubna 2024

Teplo se lidem od Nového roku citelně prodraží

Teplo se lidem od Nového roku citelně prodraží
Od začátku příštího roku čeká většinu českých domácností výrazné zdražení tepla. Hlouběji do kapsy budou muset sáhnout lidé, kteří odebírají teplo z dálkových rozvodů velkých tepláren. Zdražení ale čeká i spotřebitele napojené na malé lokální výtopny na hnědé uhlí, případně majitele domků, kteří si jím topí sami.

Dálkové teplo v tuzemsku odebírá půldruhý milion bytů, tedy asi čtyři miliony lidí. Ti budou muset na topení dát o několik stokorun, často i přes tisícikorunu ročně víc. Kromě toho postihne zdražení i 180 tisíc domácností vytápěných hnědým uhlím. Těm by cena mohla stoupnout až o desítky procent.

Vyšší daň, drahé povolenky

Do ceny centrálně vyráběného tepla se promítne od začátku příštího roku hned několik nepříznivých vlivů: změny v daňovém systému, vyšší platby tepláren za emise skleníkových plynů a konečně zpřísněné požadavky na kvalitu hnědého uhlí, které prosazuje ministerstvo životního prostředí.

"Jen chystaný růst snížené sazby DPH z pěti na devět procent by cenu tepla z dálkových rozvodů zvedl průměrné domácnosti o 720 korun ročně," tvrdí šéf Teplárenského sdružení Alexej Nováček. Navíc teplo zdraží i připravovaná ekologická daňová reforma. Ta podle současných návrhů zvedne platby rodin v průměru o dalších 675 korun ročně v případě dálkového tepla vyrobeného z uhlí a asi o 450 korun ročně u tepla z plynových zdrojů.

Teplárníci varují, že cenový tlak část obyvatel donutí, aby se od dálkových rozvodů odpojovali a vraceli se k individuálnímu topení či malým výtopnám. "Ty jsou ale méně kontrolované i hůře zabezpečené proti emisím. Důsledkem bude zhoršení životního prostředí," konstatuje ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Teplárníci tvrdí, že ekologická daňová reforma je připravována špatně a některé její pasáže životní prostředí spíš poškodí. "Evropské směrnice kupříkladu počítají s tím, že teplo vyráběné v kogeneračních zdrojích - tedy v kotelnách produkujících zároveň elektrickou energii a teplo - může být zcela osvobozeno od spotřební daně. Je to totiž nejšetrnější způsob výroby energie, a tak ji Evropská unie zvýhodňuje. Návrh ekologické daňové reformy s tím ale vůbec nepočítá," zlobí se Zdeněk Duba z firmy Dalkia.

Kromě daní se v cenách tepla od ledna odrazí vyšší náklady na emisní povolenky. Těch začala Evropská unie rozdělovat menší množství než dosud. Energetické firmy na nich zatím spíš vydělávaly, protože příděl z minulých let nespotřebovaly. Jenomže teď teplárníci čekají, že jim zdarma přidělené povolenky stačit nebudou. Budou je muset draho nakupovat a náklady promítnou do cen tepla.

Pozor na obsah síry

Ke zdražení tepla přispěje i navrhovaná vyhláška ministerstva životního prostředí, která má zpřísnit požadavky na kvalitu hnědého uhlí. Nový předpis, který se teprve upřesňuje, zakáže prodej uhlí s vyšším obsahem síry.

Pomůže to životnímu prostředí, protože spalování levného nekvalitního uhlí znamená více emisí. Na druhou stranu to vyřadí z trhu většinu uhlí, jež se dnes používá k výrobě tepla v teplárnách, malých kotelnách i rodinných domcích. Čím se výpadek nahradí a kolik to bude spotřebitele stát, to se experti neodvažují předpovídat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů