Čtvrtek, 28. března 2024

Soud jednal o žalobě kvůli hluku z magistrály

Soud jednal o žalobě kvůli hluku z magistrály
Obvodní soud pro Prahu 1 dnes projednával žalobu lidí žijících v okolí magistrály v ulici 5. května na magistrát. Obyvatelům domů v okolí komunikace vadí nadměrný hluk, který provoz na magistrále způsobuje. Domnívají se, že magistrát proti hluku dlouhodobě nic nedělá, a porušuje tak jejich právo na bydlení a zdraví. Společenství vlastníků a bytová družstva zastupující majitele téměř 1000 bytových jednotek se proto rozhodla pro historicky první civilně právní žalobu na magistrát jako vlastníka pozemní komunikace.
Obyvatelé se opírají především o znalecké posudky a měření, podle kterých dosahuje hluk z projíždějících aut téměř 70 decibelů ve dne a 60 decibelů v noci. Základní hygienický limit je přitom 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci.

Lidé se také obávají plánované výstavby nájezdové rampy z Vyskočilovy ulice a sjezdové rampy do Michelské ulice. Prostředí v okolí magistrály se podle místních obyvatel v posledních letech zhoršilo hlavně kvůli výstavbě v okolí silnice. Mrakodrapy na Pankráci a administrativní centra přitahují další provoz.

Právník magistrátu František Gebauer předložil soudu materiál experta na akustiku, který neobsahuje nová měření, ale pouze hodnotí posudky předložené obyvateli. Mimo jiné obsahuje závěr, že prostředí v okolí magistrály může být traumatizující a že předložené posudky jsou v zásadě v pořádku. Na druhou stranu konstatuje, že situace je vlastně neřešitelná.

Snížení hluku o deset decibelů na povolenou hodnotu, by podle Gebauera znamenalo prakticky uzavření magistrály. Podle znalců totiž například omezení rychlosti o 30 kilometrů by hlučnost snížili jen o 2,5 decibelu.

Chybná je totiž celá koncepce výstavby magistrály a řešením je pouze dokončení pražského obchvatu včetně vyřešení celé dopravní situace v Praze.

Město také poukazuje na to, že sice je vlastníkem komunikace, ale například o úpravě rychlosti rozhodují orgány státní správy.

Na druhou stranu zástupci nespokojených obyvatel tvrdí, že je věcí města jak se se situací vypořádá. Definitivní rozsudek ve sporu padne 17. dubna.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů