Pátek, 29. března 2024

Pěstování a využití biomasy

Pěstování a využití biomasy
Liberecký kraj - V Libereckém kraji roste v poslední době zájem o biomasu, její pěstování i využití k vytápění či výrobě energie. Tak zněl i název mezinárodní konference, Od biomasy k energii, kterou v úterý pořádal Liberecký kraj a svazek měst Malý trojúhelník Bogatynia - Hrádek nad Nisou - Zittau v sídle Libereckého kraje.

"Poptávka po informacích výrazně vzrostla poté, co jsme v únoru ve Višňové poprvé káceli rychle rostoucí japonské topoly, které se využívají právě k vytápění," uvedl Radim Zika, náměstek libereckého hejtmana pověřeného vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky s tím, že rychle rostoucí dřeviny byly jedním z hlavních témat konference, které se zúčastnili i odborníci z Německa a Polska.

Konference se také zabývala možnostmi pěstování a využití biomasy v regionu. "Pokud chceme být maximálně šetrní k životnímu prostředí, je podpora obnovitelných zdrojů energie nutností. Využívat biomasu navíc znamená práci pro řadu lidí," zdůraznil Radim Zika a připomněl, že zájem o biomasu souvisí především s rostoucími cenami energií. "Je to ale spíš alternativa, která běžné typy vytápění doplňuje."

Rychle rostoucí dřeviny podle něho mohou být zajímavé pro velké podniky, ale i pro drobné pěstitele, kteří vlastní jen pár hektarů pozemků.

"Dřevo ze čtyř až pěti hektarů stačí asi na rok pro jeden rodinný dům," říká Radim Zika.

Výhřevnost dřevin, jako je topol, olše, vrba nebo akát, je však výrazně nižší než třeba u buku či borovice. Kompenzuje se to ale právě tím, že dřevní hmota narůstá mnohem rychleji - za tři až pět let.

Využití alternativních zdrojů energie a především biomasy patří k prioritám Libereckého kraje. Od roku 2005 je dokonce možné získat na projekty zpracování biomasy krajskou dotaci z programu rozvoje venkova, letos má k dispozici 15 milionů korun.

"Problémem zpracování biomasy například při výrobě bioplynu jsou zatím poměrně vysoké náklady na technologii, které se pohybují v desítkách milionů korun, na to musí být poměrně silný investor," poznamenal Zika.

"Budou byly představeny rozhodující myšlenky politiky životního prostředí Saska, Polska a České republiky. Tématem budou také snahy obcí "malého trojúhelníku" podporovat nasazení obnovitelných energií v celém regionu, aby se takzvaný "černý" trojúhelník přeměňoval na trojúhelník "zelený"," upozornil Radim Zika.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů