Čtvrtek, 28. března 2024

U Blaníku mají stát větrné elektrárny, ekologové jsou proti

U Blaníku mají stát větrné elektrárny, ekologové jsou proti
Načeradec (Benešovsko) -  V blízkosti hory Blaník chtějí dva soukromí investoři postavit téměř tři desítky větrných elektráren. O záměru už začali jednat s obcí Načeradec, na jejíž území by větrníky měly stát. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) s tím ale nesouhlasí, protože by to změnilo krajinný ráz.
Starosta Načeradce Jiří Jelínek dnes řekl ČTK, že se na obec obrátily dvě firmy se záměrem postavit v jejím katastru větrný park. Jedna plánuje 11 větrníků, druhá asi 15. "Zatím se o ničem nerozhodlo, všechno je otevřené," dodal starosta. Zastupitelé podle něj firmy vyzvali, aby jim dodaly další informace. Jeden z investorů projekt představí veřejnosti příští týden.
Záměr se ale nelíbí ekologům. "Český svaz ochránců přírody Vlašim výstavbu větrných elektráren u Blaníku odmítá. Jsme přesvědčeni, že by tak měla učinit i obecní zastupitelstva," řekl ČTK jednatel vlašimské ČSOP Karel Kříž. Smyslu by totiž podle něj pozbyly veškeré aktivity zaměřené na rozvoj šetrného turistického ruchu na Podblanicku. "Protože na elektrárny se možná někdo přijede podívat, ale určitě mezi nimi nebude chtít strávit dovolenou," dodal.
Podle ochránců přírody počítá jeden ze záměrů se stavbou 15 elektráren v oblasti mezi obcemi Načeradec, Býkovice, Hrajovice, Pravětice a Daměnice, druhý s výstavbou tří až 11 elektráren mezi obcemi Načeradec, Slavětín a Řísnice. Ve všech případech by šlo o zařízení se sloupy vysokými kolem 80 až 100 metrů a lopatkami dlouhými 40 metrů.
"Kolem Načeradce takovéto výškové stavby nemají co dělat. Zcela by potlačily dominanty památkově chráněné zástavby tohoto městečka. Dnes zde vnímáme kostel, solnici - radnici, zámek a střechy domů na náměstí se zahradami," upozorňují ekologové. Výstavbu alternativních zdrojů energie, včetně větrných elektráren, ale podporují. Je však podle nich třeba hledat vhodnější lokality. Jednou z nich je například Polabská nížina.
Velký a Malý Blaník patří podle ochránců přírody k nejvýznamnějším kulturním a přírodním dominantám, a to nejen v regionálním, ale i v celonárodním měřítku. Ochrana bájné hory byla před lety také jedním z hlavních impulsů pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Blaník.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů