Pátek, 19. dubna 2024

Svaté Pole u Horažďovic bude přírodní památka

Svaté Pole u Horažďovic bude přírodní památka

Plzeňský kraj vyhlásí novou přírodní památku Svaté Pole u Horažďovic na Klatovsku. Na suché louce o rozloze 3,5 hektaru rostou některé vzácné rostliny, je tam například významné naleziště vzácného vstavače kukačky, který patří mezi orchideje, řekl novinářům radní pro životní prostředí Boris Kreuzberg.
Kromě nejpočetnější populace vstavače v kraji na louce rostou kriticky ohrožené ovsíčky obecné, jalovce, lilie zlatohlavé a další vzácné rostliny. Vyhlášení přírodní památky nijak neomezí přístup, nebude tam ale dále možné stavět, používat chemická hnojiva, rozorávat nebo zalesňovat půdu či provozovat intenzivní chov. Naopak se bude muset louka nově dvakrát do roka sekat, bude tam možné pást ovce, vyjmenoval Kreuzberg.
Kraj spravuje kolem 136 maloplošných chráněných území. U některých nově vymezuje hranice. Loni v listopadu hejtmanství poprvé vyhlásilo novou maloplošnou přírodní rezervaci - Nový rybník nedaleko Zbůchu a Líní na severním Plzeňsku. Území se dvěma rybníky je jedinečné zejména díky masivnímu výskytu nejen vodních ptáků, rostou tam i mokřadní rostliny a žijí škeble a mokřadní hmyz.

http://www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů