Pátek, 29. března 2024

Zálohy na plastové lahve? Bursík už chystá plán

Zálohy na plastové lahve? Bursík už chystá plán
Ministerstvo životního prostředí uvažuje po vzoru jiných evropských zemí o zavedení povinných záloh na plastové lahve. Napsala to páteční MF Dnes. Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) už zadal vypracování právní analýzy.

„Hotový návrh bychom měli předložit v rámci novely zákona o obalech na přelomu roku. Analyzujeme hlavně německý systém,“ sdělil TÝDNU.CZ Daniel Vondrouš z ministerstva.

Myšlenka vratných PET lahví se líbí ekologům, výrobci nápojů se novinky obávají. Prý by se to mohlo obrátit proti spotřebitelům. „Motivaci nelze zavést v prostředí, kde tyto lahve po spotřebě nápoje označujeme slovem odpad,“ píše na svém serveru petrecycling.cz Jiří Nezval. Podle něj lze současné PET lahve zpracovat takzvanou recyklací „bottle to bottle“ neboli znovu na nové PET lahve. „Technologické zařízení bottle to bottle je však velmi nákladné (řádově 500 milionů korun),“ píše se dále na serveru. Podle Nezvala by však stačila jediná linka pro celou republiku.

Mezi evropské země, které systém vratných obalů zavedly, patří například skandinávské země, Švýcarsko či Německo. V posledně jmenované se však systém zcela neosvědčil.

„Samozřejmě se poučíme i z případných problémů v praxi. Hlavní pro nás zůstává to, jakým způsobem německý systém vznikal, že funguje v souladu s evropskou legislativou a nenarušuje pravidla trhu,“ vysvětlil Vondrouš.

I mezi poslanci se už objevili odpůrci nového návrhu. „Určitě bychom se měli zaměřit na to, co s plastovými lahvemi dělat. Nicméně mám zkušenost z Německa, kde to nedopadlo zrovna dobře. Zvedly se náklady na výkupních místech, ve spoustě obchodů se lahve nevykupují, protože je třeba vybudovat větší skladovací plochy a podobně. O tom jsem mluvila i s panem ministrem. Spíš bych tedy doporučila zvýšit počet kontejnerů na plast,“ uvedla pro TÝDEN.CZ Kateřina Konečná (KSČM) ze sněmovního Výboru pro životní prostředí.

Jasná zatím není ani cena, za kterou by se plastové lahve měly vykupovat. „To je věc, kterou budeme konstruovat až na konci. Částka by měla být motivační, to znamená, aby měla vliv na rozhodování zákazníka. Můžeme vyjít ze zkušeností z jiných zemí nebo i ze systému vratných obalů, například od piva, který funguje u nás,“ dodal Vondrouš. Neoficiálně se zatím mluví o třech korunách za lahev.

Podle společnosti Eko-kom patří Česko v dobrovolném třídění plastových obalů mezi nejlepší země v Evropě. Zálohování PET lahví je podle ředitele komunikace Lukáše Grolmuse poměrně účinné, ale také velmi nákladné.

http://www.tyden.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů