Sobota, 20. dubna 2024

Prescott: Lze mít ekologičtější průmysl a současně růst ekonomiky

Prescott: Lze mít ekologičtější průmysl a současně růst ekonomiky

Praha - Státy mohou dosáhnout hospodářského růstu za současného investování do nových moderních technologií, které sníží produkci skleníkových plynů, uvedl dnes v Praze britský vicepremiér John Prescott. Podle něj jsou změny klimatu nepopiratelné. Proto je nutné přijmout to jako fakt a státy musí najít odvahu k ekologickým opatřením, jinak na následky klimatických změn doplatí příští generace. Prescott tak zahájil mládežnické fórum o změně klimatu. Do Česka přijel podpořit debatu na toto téma.

Například prezident Václav Klaus na rozdíl od ekologů pochybuje o tom, že lidské aktivity mají na změny klimatu vliv. Prescott soudí, že Klaus není ve svém názoru osamocen. "Ale je tu řádná debata," řekl Prescott po setkání s vicepremiérem Alexandrem Vondrou (ODS). Podle Prescotta jde nejprve o to, zda člověk akceptuje vědecký názor, že lidé ovlivňují změny klimatu. Řekl, že on s tímto názorem souhlasí stejně jako Británie a EU.

Myslí si, že racionální debata je nezbytná stejně jako využití argumentů, které vycházejí z výzkumů klimatologů, ekonomů a jiných expertů. Přivezl proto do Prahy výtah ze zprávy týmu vedeného hlavním ekonomem britské vlády Nicholasem Sternem. Zpráva varuje před změnou klimatu a například říká, že produkce emisí na ni má dopad, a proto jsou nezbytné kroky k jejich snížení. Přínos včasných opatření přitom podle zprávy převažuje nad náklady na ně.

Na fóru Prescott řekl, že Británie modernizovala výrobní průmysl, aby byl šetrnější k životnímu prostředí. A ekonomika přitom rostla. "Je nutná politická odvaha," zdůraznil Prescott, který byl vyjednávačem EU o Kjótském protokolu, v němž se vyspělé státy zavazují k omezování emisí.

Kjótský protokol byl podle něj docela dobrým začátkem, ovšem je nutné pokračovat dál. Odborníci říkají, že změna klimatu je problémem globálním, jehož důsledky lze pocítit v lokálním měřítku. Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) minulý týden konstatoval, že klimatické změny mohou způsobit vyšší nebezpečí záplav, extrémní počasí a zvyšování hladin oceánů. Lidská činnost měla podle zprávy v globálním měřítku pravděpodobně rozpoznatelný vliv na mnoho biologických systémů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů