Úterý, 19. března 2024

Energetická bezpečnost ČR je kontroverzní téma.

Energetická bezpečnost ČR je kontroverzní téma.
Elektřiny, plynu i uhlí se v uplynulé zimě uspořilo významné množství, energetici kvůli tomu ale příliš nepláčou. Spíš je straší budoucnost, protože energetická politika EU se výrazně mění. Ekologií vyvolané náklady sice energetické firmy z velké části přenesou do cen, ale obavy mají z toho, že jim budou chybět výrobní zdroje. S přípravou stavby další jaderné elektrárny jsme podle společnosti ČEZ už měli začít. Bez jádra a bez uhlí budeme mít problém uspokojit požadavky spotřebitelů už po roce 2015, poznamenal obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda na semináři družstva pro ekonomická, politická a sociální studia Fontes rerum.

Zatím je ale dobře. ČEZ plánuje pro letošek dokonce výrobní rekord. A to přesto, že bude mít podle obchodního ředitele Alana Svobody dvě významnější odstávky výrobního zařízení, a to v elektrárně Tušimice kvůli nové výstavbě a jednoho bloku v Temelíně, ve kterém se bude předčasně měnit palivo.

TÉMATEM SEMINÁŘE byla energetická bezpečnost. Tj. udržitelné a trvalé uspokojení potřeb energie pro ekonomiku i každého posledního občana za únosných podmínek a cen. Otazníky související s dovozem plynu do ČR v budoucích letech rezolutně odmítl místopředseda představenstva RWE Transgas Filip Thon. Nově uzavřená smlouva s ruským dodavatelem plynu nám zajišťuje zhruba 9 miliard m3 zemního plynu ročně, a to až do roku 2035. Obavy o ztrátu výnosného tranzitu zmírnil informací, že smlouva zároveň obsahuje závazek zachovat tranzit ruského plynu přes naše území v objemu až 30 mld m3 ročně. To podle Thona omezí případné obcházení našeho plynovodu budovanou severní cestou. "Považuji ruského dodavatele za spolehlivého."

Václav Bartuška z Ministerstva zahraničních věcí, který je velvyslancem se zvláštním posláním a zabývá se mj. energetickou bezpečností, tak optimistický není. Situace v komoditách, jako je ropa a plyn, se podle něj výrazně mění, během příštích patnácti let může např. Česko přijít o výhody tranzitní země v plynárenství, protože hlavní evropské plynovody povedou jinudy.
Úspory jsou levnější než stavby, komentoval plány energetiků.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů