Čtvrtek, 28. března 2024

Za kytovci na Aljašku z pověření vlády

Za kytovci na Aljašku z pověření vlády
Velryba není právě typickým zástupcem české fauny. Ovšem Česko velryby chrání. Při absenci moře k tomu stačí členství v Mezinárodní velrybářské komisi. Ve středu vláda rozhodla, že i na letošní zasedání velrybářské komise na Aljašce vyšle svého zástupce. Žádný výlet pro politiky z toho ale nekouká.

"Velryby, i když zrovna neplavou kolem našich břehů, nejsou jen věcí přímořských států. Ochranu si zaslouží, i naši potomci mají právo je někdy vidět," říká jediná česká zástupkyně v komisi Pavla Hýčová z ministerstva životního prostředí. Zasedání se zúčastní už počtvrté.

"Když se někde zmíním, že jedu na konferenci kvůli velrybám, budí to posměšky a zdvižené obočí. Ale náš podíl při ochraně velryb je oceňovaný. V poslední době do komise vstoupily i další členské země Evropské unie," podotýká Hýčová.

Mezi 73 členskými zeměmi je těch suchozemských víc než dost. Mezi zastánci a odpůrci komerčního lovu velryb totiž zuří dlouholetý boj. Ke změně zákazu lovu ve velkém je potřeba získat tříčtvrtinovou většinu, a proto se oba tábory snaží lákat do komise nové, sobě nakloněné členy. K velrybářské lobby se připojují chudé státy Asie či Afriky, k odpůrcům lovu země EU.

"Česko se prezentuje jako stát, který se zajímá o dění ve světové ochraně přírody. A chodí nám na ministerstvo děkovné dopisy od ministrů z Nového Zélandu, Austrálie, Británie nebo USA," poznamenává česká zástupkyně v komisi.

Český odpor k lovu velryb má i praktický přínos.

"Například Chile díky spolupráci při ochraně velryb českým vědcům umožňuje pobyt na jejich antarktické základně," říká Hýčová.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů