Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mlékárna Valašské Meziříčí přináší na náš trh další typ nápoje v kvalitě bio. Český produkt obohacený probiotickou kulturou obsahuje vitaminy a minerály. Je vyrobený z mléka vyprodukovaného na valašské ekologické farmě. První z řady bio, kysaný nápoj Mlékárny Valašské Meziříčí se stal českou biopotravinou roku 2006.
"Probiotické kmeny mikroorganismů chrání zažívací trakt, harmonizují zažívání po léčbě antibiotiky, dokonce přispívají ke snižování hladiny cholesterolu. Kultury mléčného kvašení zlepšují stav střevní sliznice a tím i vstřebávání živin ve střevě, upravují trávení a brání zácpě. Zároveň také zvyšují obranyschopnost organismu," říká Ludmila Oliveriusová, odbornice na zdravou výživu. "Zakysané mléčné výrobky jsou významným zdrojem vápníku. Z těchto výrobků tělo vápník nejlépe vstřebává. Půl litru zákysu zajistí organismu 600 mg vápníku."

Společnost KMK Granit, která těží a upravuje živec v Krásně na Sokolovsku, může realizovat projekt na vybudování nové úpravny této suroviny. Závod na mletí živce chce postavit zhruba za 107 milionů korun u Horního Slavkova. Krajský úřad Karlovarského kraje nyní vydal kladné stanovisko k záměru, jejž posuzoval z hlediska možného vlivu na životní prostředí, oznámila mluvčí kraje Andrea Bocková. "Projekt nemůže mít negativní vliv na významné přírodní lokality. Správa CHKO Slavkovský les si vyhrazuje právo dalšího jednání ohledně výšky stavby, což bude řešeno v územním a stavebním řízení," dodala. Ke stavbě úpravny přiměla firmu poptávka po surovině, jež se používá například v keramickém průmyslu.

Čína v poslední době rozhodla v celé Číně poprvé prozkoumat zdroje znečištění.
Cílem výzkumu je zjistit zdroje průmyslového znečištění v celé zemi.
S rozvojem čínského hospodářství a rychlým zvýšením spotřeby energie se zvyšuje také míra znečištění.Tento celostátní výzkum znečištění je snahou odhalit skutečnou situaci v oblasti znečištění v zájmu vypracování opatření k ochraně životního prostředí a rozvoje prevence znečištění.
Nyní je v Číně celkem 1 milion 450 tisíc podniků, z nich 80 tisíc musí být důkladně prověřeno z hlediska ochrany životního prostředí.

Po té, co Čína zahájila v roce 2005 projekt ochrany ekologického prostředí v zóně pramenů Tří řek v severozápadní čínské provincii Qing Hai, byla celkem uvolněna částka přes jednu miliardu čínských juanů. Až dosud se přírodní prostředí v této oblasti zásadně zlepšilo. Uvedla to dnes tisková agentura Nová Čína.
Podle informace, od roku 2005 čínská vláda celkem uvolnila zvláštní fond v sumě 600 milionů juanů, které sloužily budovaní infrastruktury v tamních malých okresech, prevenci před lesními požáry a jiným projektům týkajícím se energie. Kromě toho bylo uvolněno dalších 426 milionů juanů, zaměřených na ekologickou migraci a na projekt pitné vody. Díky tomu se přírodní prostředí v této oblasti zlepšilo.
Oblasti pramenů Tří řek se nachází v srdci qinghaisko-tibeské vysočiny, její celková plocha činí 360 kilometrů čtverečních.

HRADEC KRÁLOVÉ - Hrozba Evropské komise, že Česká republika nedostane v dohledné době dotace na vodohospodářské projekty, se týká i rekonstrukce čističky odpadních vod a kanalizace v Hradci Králové. Tato investice představuje částku 797 milionů korun.
Královéhradecká společnost Vodovody a kanalizace (VaK) zřejmě nebude čekat, jak verdikt dopadne, a ke zdražení vodného a stočného ve městě dojde tak jako gtak. Ze současných 50 korun za kubík by to mělo být až o pětinu. S rekonstrukcí vodovodního a kanalizačního řádu chce společnost VaK začít už v příštím roce. Pokud dotaci z EU dostane, počítá se zdražením stočného o tři koruny, nejhorší variantou je, pokud evropské peníze nepřijdou. Pak to bude o plných 11 korun. Na vyjádření EK bude společnost VaK čekat do konce roku.

Znojemská vodárenská akciová společnost zorganizovala ke světovému dni vody (22. března) exkurze a semináře na svých vodárenských zařízeních. První etapa exkurzí pro školní mládež se uskutečnila na úpravně a čistírně odpadních vod ve Znojmě. Druhá etapa ve formě exkurze a semináře pro odbornou veřejnost probíhala i na vodojemu na náměstí Republiky. Návštěvníci se seznámili s historií vodárenství na Znojemsku, s rekonstrukcí kanalizace města a s trendy snižování ztrát vody.
„V minulých letech byla tato akce určená široké veřejnosti, proto byla letos určená odborníkům a mládeži. Za dva dny prošly naší čistírnou a úpravnou vody více než čtyři stovky žáků znojemských škol a šedesátka odborníků. Akci bychom rádi v podobném duchu v dalších letech opakovali,“ uvedl Zdeněk Jaroš, ředitel divize Znojmo VAS.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič jmenoval nového náměstka pro lesní a vodní hospodářství. Stal se jím Karel Trůbl, který byl dosud ředitelem Krajského inspektorátu státního podniku Lesy ČR v Českých Budějovicích. „Chci především konsolidovat poměry ve státním podniku Lesy ČR a v jejich smluvních vztazích. Doufám, že to povede ke stabilizaci českého lesnictví jako celku,“ řekl po nástupu do funkce Karel Trůbl.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů