Sobota, 20. dubna 2024

Na pstruhových vodách začala rybářská sezona

Na pstruhových vodách začala rybářská sezona

PRAHA - Na pstruhových vodách dnes začala rybářská sezona. Příznivci Petrova cechu mohou lovit pstruha obecného, pstruha duhového, lipana podhorního a sivena amerického.
Lov lososovitých ryb je povolen ve všech pstruhových revírech, kterými jsou především vodní toky. Chytat se smí až do podzimu. Ukončení lovu se liší podle druhů ryb a revírů.

"Pro pstruhaře je zahájení sezony již tradičně považováno za slavnostní den. Značnou část roku jsou totiž pstruhové revíry hájeny. Rybáři se na tento den velmi těší, berou si dovolenou a připravují se na něj delší dobu," řekl ČTK jednatel Českého rybářského svazu Jan Štípek.

Každý rybář má podle něj vlastní rituál spojený se zahájením sezóny. "Je to velmi individuální, soukromá věc. Někdo třeba první rybu zásadně pouští," přiblížil rybářské zvyky.

Za jeden den smí rybář ulovit maximálně tři kusy lososovitých druhů ryb. To se týká například pstruha obecného nebo lipana podhorního. Chytat smí pouze na místech, která jsou vyznačena na seznamu revírů. Seznam dostane každý rybář, když si kupuje povolenku. Celkem je na českém území 511 pstruhových revírů, uvedl Štípek.

Za lov mimo vyznačená místa hrozí rybářům postih. "Může to být pokuta od několika stovek až po soudní postih za trestní čin pytláctví," vysvětlil Štípek.

Na mimopstruhových revírech se rybáři mohou z lovu těšit celý rok. Lov lososovitých ryb je ale striktně hlídán. Lipan podhorní se tak může chytat do konce listopadu, pstruh obecný do konce srpna.

Ke konci loňského roku měl Český rybářský svaz podle Štípka 255.000 členů, z toho 35.000 dětí.

http://brnensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů