Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpadkové koše pro veřejnost intenzivně využívají podnikatelé

Odpadkové koše pro veřejnost intenzivně využívají podnikatelé

Kladno - Na území města Kladna je přibližně 1600 veřejných odpadkových košů. Mají sloužit k odhazování drobností jako jsou obaly od nanuků, krabičky od cigaret  nebo autobusové lístky. Drtivá většina z nich však pravidelně přetéká odpadem z obchodů a restauračních zařízení.

„Nejhorší je to na hlavní třídě, Václaváku a Sítné. Prostě všude tam, kde je velký shluk obchodníků,“ potvrdil řidič Městského podniku služeb Kladno Luboš Lesák. Odpadkové koše v některých lokalitách vyváží třikrát týdně, podle něj by to ale bylo málo i dvakrát denně. „Ráno ho vyvezu i s veškerými pytli naházenými okolo a odpoledne je znovu plný. Naprostá většina věcí tam přitom vůbec nepatří. Není problém tam najít pytel plastových lahví, starou deku či dokonce mrtvou kočku,“ posteskl si řidič.


Jako příklad uvedl v pátek dopoledne koš na rohu Domu kultury na Sítné. Nemalá část odpadu v něm pocházela z nedalekého baru, jehož majitel prý přitom platí popelnici na druhém rohu budovy. „Vyhazuji to do koše, protože popelnice bývá permanentně plná. Navíc se mi nechce chodit tak daleko, jsem tady celý den na nohou,“ nezapírala servírka, že si s likvidací odpadu příliš hlavu neláme.


Navíc vůbec netušila, že může za své počínání dostat pokutu. „Maximální výše blokové pokuty je jeden tisíc korun, věc ale můžeme postoupit do správního řízení odboru životního prostředí,“ potvrdila mluvčí Městské policie Kladno Jiřina Forejtová. Občas se prý někoho chytit podaří,  jinak se ale takový přestupek dokazuje těžko. Strážníkům v tom pomáhají snad jen kamery.


Důvod, proč spousta odpadu z různých obchodů a provozoven končí ve veřejných koších, je prostý. Podnikatelé se snaží ušetřit na poplatcích za kontejnery. „Když nemají likvidaci odpadu zajištěnou vůbec, snadno jim můžeme udělit pokutu. Pokud je zajištění pouze nedostačující, postihuje se to hůře,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta. Narazil tím na fakt, že i když třeba hostinský dobře ví, že mu jedna popelnice nestačí, druhou si stejně nezaplatí. Aby ušetřil. Podle Víty se bude s odpadkovými koši ve městě v brzké době něco dělat. „Jejich rozmístění zadáme do digitální mapy. Z ní pak vyhodnotíme, kde je třeba koše přidat, kde ubrat a jak často je vyvážet,“ dodal.


Ondřej Špalek
http://kladensky.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů