Úterý, 23. dubna 2024

Ekologické podnikání získá velkou podporu

Ekologické podnikání získá velkou podporu
Ochrana životního prostředí a podnikání se dají velmi dobře spojit, říká Martin Bursík, ministr životního prostředí a šéf Strany zelených. "Je to moje priorita, a má už také hmatatelné výsledky," tvrdí.


HN: Co se vám za tři měsíce ve vládě podařilo prosadit?

Biopaliva do nafty začneme používat nejspíš už od září. Po létech dohadů jsme totiž prosadili novelu zákona o ovzduší. Podstatné přitom je, že na jejich zavedení už přistoupil petrochemický průmysl.


HN: Ale obnovitelné zdroje energie jsou pořád v plenkách.

Výkupní ceny energie z těchto zdrojů musí obstát v konkurenci. To se už daří u větrných elektráren. I proto například Rakušané mají zájem o park těchto elektráren na Vysočině, Němci zase v Krušných horách. Daří se i malým vodním elektrárnám.


HN: Jak podpoříte další zdroje?

Budou to dva nové dotační programy na podporu solární energie, spalování biomasy a podobně. Chystáme nový systém dotací. Nejdůležitější bude, že se podpory budou co nejvíc blížit dotacím nárokovým. Kdo splní nastavené podmínky a bude mít potřebnou technologii, dostane podporu.


HN: Kritici tvrdí, že v některých případech může být využívání obnovitelných zdrojů tak energeticky náročné, že životní prostředí spíš zatěžuje? Jde například o výrobu biolihu z obilí...

V těchto polemikách většinou ještě chybí argumenty oběma stranám, jsme v tom na začátku. Vývoj přitom půjde dál a například biomasa se začne využívat ještě lepšími technologiemi takzvané druhé generace.

Nám přitom jde o to, aby nabídka na trhu energií byla co nejpestřejší. Nechceme nahradit jeden monopol nějakým jiným, i když ekologickým. Výrobu energií bychom přitom měli decentralizovat.


HN: Ale co námitka, že ekologická energie je zatím příliš drahá?

Nebere se ohled na to, co není do ceny klasické energie započteno. Například každá kilowatthodina elektřiny z hnědého uhlí by byla o více než korunu dražší, pokud se do ní započítají náklady na odstraňování škod na životním prostředí.


HN: Chcete vyvinout větší tlak na podnikatele, aby se chtěli chovat více ekologicky - aby si vytvářeli větší image "zelených firem"?

Razím ve vládě názor, že firmy by měly důkladně doložit, že se skutečně ekologicky chovají.

To zvýší i prestiž jediné soutěže, kterou dělá ministerstvo - o Ekologicky šetrný výrobek. Ochrana spotřebitelských práv je přitom v Česku zatím nesrovnatelně slabší než na Západě. Ale mnohem důležitější než vytváření nějakého vnějšího dojmu o větší nebo menší "zelenosti" firem je čistě ekonomická úvaha: podnikat s ohledem na ekologii, ale také přímo ve výrobě ekologických energií a technologií se začíná vyplácet. Svědčí o tom vývoj v zahraničí.


HN: Jenže atmosféra ve společnosti tomu až tak neodpovídá. Váš záměr zarazit vytápění levným nekvalitním uhlím vyprovokoval teplárny ke stížnostem na kolaps oboru, masové propouštění zaměstnanců, tisíce lidí mají zůstat bez tepla...

Lidi vědí, co je správné. Ale průmysl je často konzervativní. Má bohužel obhájce i v ministerstvu průmyslu.


HN: Jak chcete měnit názory spotřebitelů i podnikatelů ve prospěch ekologie?

To je skutečně věc politiků. Jednak se všemi intenzivně jednám - s ministerstvem průmyslu, Škodou Auto, plynárenskou RWE. Chystám se do společností E.ON a ČEZ.

A nabídneme konkrétní témata - systém motivace pro úsporu energií, a například analýzy, jak nejlépe nahradit uhelné elektrárny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů