Pátek, 19. dubna 2024

Dotace pomohly vyrobit film i udělat pořádek s odpady

Dotace pomohly vyrobit film i udělat pořádek s odpady

BUCHLOVICE - Zdroj peněz, který umožnil mikroregionu Buchlov natočit snímek Chřiby, hory lidí a mýtů, pomáhá tamním obcím také s likvidací odpadů.

"Z dotace programu Leader Česká republika jsme realizovali nejen film, ale také sběrný dvůr pro velkoobjemový odpad v Buchlovicích, nacházející se na místě bývalé skládky," prozradil Martin König, manažer Místní akční skupiny mikroregionu Buchlov.

Do sběrného dvora v lokalitě na Křížové cestě svážejí svůj odpad nejen sami občané. V okolních obcích organizují také hromadný sběr do kontejnerů různé skupiny a spolky. "Využili jsme této možnosti a ve spolupráci s myslivci a školou se nám podařilo uklidit vesnici a její okolí," uvedl Oldřich Vávra, starosta Tupes.

Částka osmi set tisíc korun na program propagace a ekologizace mikroregionu pokryla osmdesát procent nákladů na výrobu filmu a zároveň i vybudování sběrného dvora. Svozem odpadu z Boršic, Břestku, Buchlovic, Hostějova, Medlovic, Modré, Osvětiman, Salaše, Starých Hutí. Stříbrnic, Stupavy, Tupes, Velehradu a Zlechova však likvidační činnost nepotřebných věcí nekončí. "Určený pracovník odpad třídí na části, které putují k recyklaci, a na zbytek určený k uložení na skládce," doplnil König. Množství odpadů, které končí na skládce, totiž tvoří jen padesát procent skutečně odevzdaného odpadu. Vedle úspory peněz se tímto způsobem snaží pod Buchlovem šetřit i životní prostředí.

Obyvatelé zúčastněných obcí se tak mohou ročně zdarma zbavit až dvou set kilogramů papíru, skla, textilu, plastů, kovů, biologicky rozložitelného odpadu nebo nábytku či pneumatik. S elektrospotřebiči, barvami, oleji či jiným nebezpečným odpadem však musí lidé jinam.

Sedmého května budou již podruhé školáci z obcí mikroregionu Buchlov uklízet přírodu. Sebrané odpadky však tentokrát poputují do nového sběrného dvora.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů