Čtvrtek, 28. března 2024

Zdravá krajina pomáhá zemědělcům

Zdravá krajina pomáhá zemědělcům

Neziskové organizace na jihu Čech se spojily a pod názvem Zdravá krajina vytvořily síť poradenských a vzdělávacích středisek. Jak již samotný název napovídá, jejich předmětem zájmu je krajina a péče o ní.

 „Přímý vliv na krajinu mají především zemědělci, proto jsme se zaměřili právě na ně. Nabízíme jim tzv. mobilní poradenství, které je založeno na osobních konzultacích přímo na  farmě klienta.“ říká Martin Střelec, ředitel neziskové organizace Daphne ČR, která je koordinátorem projektu.

 Výhody, které tato forma poradenství nabízí, jsou jasné. Zemědělci nemusí nikam jezdit, poradci přijedou za nimi. Druhou nespornou výhodou je osobní přístup. Během návštěvy si  prohlédnou se zemědělcem farmu a proto mohou nabídnout řešení „šité na míru“. Poradenství je navíc zdarma, protože do konce roku je financováno z ESF.

 Nejčastější otázky zemědělců neziskové organizace zpracovávají a zveřejňují na svých internetových stránkách www.zdravakrajina.cz. Zemědělci zde mohou nalézt různá zpracovaná témata týkající se hospodaření, jako je např. nitrátová směrnice, havarijní plán nebo agro-envi opatření.

 Další skupinou, na kterou se neziskové organizace zaměřily, jsou žáci a studenti základních a středních škol. Pro ně jsou určeny vzdělávací programy, exkurze na ekologické farmy a pro ty starší pastevecké praxe. Žáci a studenti zblízka poznávají, jak velký vliv má člověk na krajinu a také jakým problémům musí čelit každý zemědělec.

 Na projektu Zdravá krajina, který probíhá na území Českobudějovicka, Vltavotýnska, Trhovosvinenska a Domažlicka se podílí Daphne ČR společně s dalšími čtyřmi neziskovými organizacemi (ČSOP Libosváry, Stanice Pomoc přírodě, CEGV Cassiopeia a Novohradská občanská společnost). 

Autor tiskové zprávy: Martina Zemanová

DAPHNE ČR – Institut aplikované ekologie

Husova 45/622

České Budějovice 370 05

Email: martina.zemanova@daphne.cz, Tel.: 774 650 520

www.daphne.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů