Čtvrtek, 18. dubna 2024

Slivovice nejspíš uhájí své tradiční jméno

Slivovice nejspíš uhájí své tradiční jméno
Pravá pálenka ze švestek se zřejmě i nadále bude moci nazývat slivovice. Europoslancům se nejspíš podaří napravit chybu v její definici, která se vloudila do nového evropského zákona o označování lihovin.

"Zatím není úplně vyhráno, ale slivovici se spíš povede zachránit," řekl HN europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL), který na chybu upozornil. Českým a moravským palírnám kvůli ní hrozí, že budou smět dodávat slivovici do obchodů pod historickým názvem, jen když do ní budou přilévat potravinářský líh.

Březina se kvůli slivovici včera sešel s německým kolegou Horstem Schnellhardtem, který za nový zákon odpovídá. Ten slíbil definici opravit. Jde o technický krok, který ovšem může být problematický. Pro zákon v chybném znění totiž zdvihl ruku výbor pro životní prostředí a nyní se očekává souhlas celého parlamentu. "Je to jediná možná varianta," tvrdí Březina.

Schnellhardt HN potvrdil, že chybu opraví, až bude sestavovat kompromisní podobu zákona. "Všichni důležití hráči mi řekli, že s tím nebude problém," ujišťuje Schnellhardt. Podle něj bude definice upravena začátkem května. Původně hrozilo, že se nezdaří ji opravit. Evropský parlament, členské státy a Evropská komise příliš nechtěly zákon znovu otvírat, aby nenarušily křehký kompromis. Slivovice by mohla znovu rozproudit spory o definice alkoholu mezi členy EU. Největší hádka se vede o vodku. Tradiční výrobci žádají, aby ji bylo možné pálit jen z obilí nebo brambor. Další ji chtějí vyrábět i z jiných surovin, například z vinné révy.

Právě spor o vodku byl důvodem odkladu schvalování zákona o označování lihovin. Ten měl jít na plenární schůzi europarlamentu příští týden, ale nyní se hovoří o květnu nebo o červnu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů