Pátek, 19. dubna 2024

Soud zamítl žalobu ohledně hluku na magistrále

Soud zamítl žalobu ohledně hluku na magistrále

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žalobu, kterou kvůli nadměrnému hluku podali na magistrát obyvatelé domů u pražské magistrály. Rozsudek není pravomocný, lidé se proti němu chtějí odvolat.

Soud nezpochybnil skutečnost, že hluk překračuje míru uloženou hygienickými předpisy. Jde podle něj o obtěžování, které ale vychází z poměrů v lokalitě. Vlastník komunikace nemá možnosti, aby v krátké době situaci napravil, vysvětlila rozhodnutí soudkyně.

Obyvatelům domů v okolí komunikace se nelíbí, že magistrát proti hluku dlouhodobě nic nedělá. A porušuje tak podle nich jejich právo na bydlení a zdraví. Společenství vlastníků a bytová družstva zastupující téměř 1000 bytových jednotek proto podala historicky první civilněprávní žalobu na magistrát jako vlastníka pozemní komunikace. Požadovala, aby město situaci vyřešilo a hluk na magistrále snížilo.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů