Sobota, 20. dubna 2024

O dotace na třídění bioodpadu je na Vysočině stále nižší zájem

O dotace na třídění bioodpadu je na Vysočině stále nižší zájem

Jihlava - O zpracování biologicky rozložitelného odpadu je na Vysočině stále nižší zájem než o zavedenější třídění odpadového skla, papíru či plastů. Zatímco o krajskou dotaci na bioodpad se loni ucházelo 15 žadatelů, u ostatního druhu odpadů kraj převzal více než 100 žádostí. Radní kraje dnes zastupitelstvu navrhli vyhlášení dalšího kola grantového programu Bioodpady. Jak vyplývá z údajů kraje, dělit se v něm bude pouze 700 000 korun, zatímco loni program nabízel skoro o dvě třetiny vyšší částku.

Bioodpad, tedy zbytky zeleně či potravin z domácností, dosud převážně končí na skládkách. Jeho zpracovávání pomůže omezit množství ukládaného komunálního odpadu. O dotace na zavedení systému na zpracování biologicky rozložitelných odpadů v uplynulých dvou letech žádaly především radnice. Krajský příspěvek nejčastěji použily na nákup kontejnerů nebo kompostérů do domácností. V těch si lidé mohou odpadky sami zpracovat na kompost, který využijí na zahrádce.

Havlíčkův Brod od loňska nabízí kompostéry za výhodnou cenu. Zatímco jedna nádoba běžně stojí 700 až 800 korun, tamní občané ji pořídí přibližně za třetinu. "Zájem byl veliký, až nás překvapil," řekl ředitel městských Technických služeb Zdeněk Endrle.

Majitelé rodinných domků už koupili stovky nádob. Město je také školí, aby je uměli dobře využívat. "Nějaká osvěta ještě bude potřeba," podotkl ředitel. Lidé si někdy neuvědomují, že do kompostérů nestačí dávat jen samotnou trávu; odpadky by se měly mísit.

Třídění odpadu Vysočina dotuje pátým rokem. V minulém roce bylo mezi 68 úspěšných žadatelů rozděleno 3,4 milionu korun. Zpracování bioodpadu kraj letos podpoří potřetí. Mezi 14 projektů loni rozdělil 700 000 korun, o rok dříve to bylo 1,2 milionu korun.

Věra Stejskalová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů