Čtvrtek, 25. dubna 2024

Voleč chce změřit hluk

Voleč chce změřit hluk

VOLEČ -  Když přijíždí od Padrubic k Volči motorová vozidla, začínají obvykle brzdit až dlouho za hraniční cedulí, a to ještě spíše kvůli následující nebezpečné zatáčce.

Pak ale následuje dlouhá rovinka a když nehrozí nebezpečí ze strany policistů, vozidla vesele peláší dál vysoko nad povoleným rychlostním limitem.

 V opačném směru je to obdobné. Takto se chovají i řidiči nákladních aut a pokud kolem domu u silnice profrčí naložený kamion o váze několika desítek tun, není divu, že lidem ve Volči praskají zdi a v noci je budí hluk a otřesy. Jeden z místních občanů začal počítat, kolik kamionů jejich obcí projede, a došel k číslu až dvou stovek za hodinu. Nejbližší zásadní změnu ale lidé ve Volči zatím zřejmě nepocítí.

„Lidé u silnice to opravdu odnesli,“ říká starostka Volče Květa Heřmánková. Ta již má za sebou kolečko chození po odpovědných úřadech a přes dané sliby stále čeká, že  se jejich neúnosná situace začne řešit. Jedním z příslibů je, že krajská hygiena nechá ve Volči změřit hlukovou zátěž. Co však Voleč podle starostky rychle potřebuje, je účinné opatření na snížení rychlosti. Podle představ obce by se na obou stranách vesnice měly mimo jiné objevit objízdné  zpomalovací ostrůvky, jeden pak uvnitř  obce. Letošní plánovaná rekonstrukce povrchu poničené komunikace však s nimi nepočítá.

„Už to opravdu není možné. Spojili jsme se Rohovládovou Bělou a Bukovkou, abychom do toho šli společně,“ dodává starostka.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů