Čtvrtek, 28. března 2024

Nikoho neovlivňujeme, tvrdí Alan Svoboda

Nikoho neovlivňujeme, tvrdí Alan Svoboda
Ministr průmyslu Martin Říman včera pokáral šéfy tuzemské dominantní energetické společnosti ČEZ, že zveřejňují citlivé cenotvorné informace, a deformují tak trh. "My ale ceny elektřiny vůbec neovlivňujeme, tvoří si je sám trh samovolně," brání se obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.


HN: Když zveřejňujete odhady, podle nichž se cena elektřiny zvýší v příštím roce o víc než deset eur, nenutíte tím náhodou obchodníky, aby nabízeli za proud co nejvyšší ceny?

Tak to není. Svolali jsme tiskovou konferenci, na které jsme mluvili o vývoji trhů, jen proto, že se letos mění způsob obchodování s elektřinou, vzniká burza. My jsme chtěli širší veřejnosti vysvětlit, jak bude trh fungovat a jakými principy se řídí.


HN: Jenomže hned po tiskovce se na informačních serverech i v agenturách objevily zprávy o chystaném skoro rekordním růstu cen. To vašim obchodům přece nahrává!

My jsme ale o žádné konkrétní predikci cen nemluvili!


HN: Tak to řekněte teď, nakolik vy osobně odhadujete v lednu růst velkoobchodní ceny elektřiny?

Nechci o konkrétní ceně mluvit. Čekám jen, že české velkoobchodní ceny budou dvě tři eura pod německými, a ty se podle dnešních kontraktů pohybují kolem 54 eur za megawatthodinu.


HN: To by znamenalo, že v lednu by české spotřebitele čekal už poslední velký cenový šok?

Dá se říct, že by to mohl být určitý zlom. Bude taky hodně záviset na vývoji ceny v samotném Německu, kde pozorujeme po delší době růstu spíš jen kolísání ceny. Pro české spotřebitele je tu jedna dobrá zpráva: v Německu se už ceny dostaly na úroveň, kdy se investorům pomalu začíná vyplácet investovat do nových elektráren, takže se vytrácí hlavní faktor, který v posledních letech táhl jejich - a tím pádem i naše - ceny nahoru.


HN: Upozornili jste ale, že Německo jako tahouna růstu českých cen v budoucnu vystřídá východní Evropa a Balkán, kde jsou ceny ještě vyšší než v Německu.

To je pravda.


HN: Takže místo Německa začneme dohánět Balkán, kde se dnes nakupuje proud na příští rok kolem 80 eur za megawatthodinu - o třicet eur dráž než v Německu?

Dá se čekat, že čím dál víc elektřiny bude teď odtékat z České republiky na východ, kde je po ní obrovský hlad. Což by nám nemuselo vadit, dokud tu elektřina nebude chybět. Tedy pokud budou třeba mírné zimy, jako byla ta poslední. Ale kdyby se opakovala třeba loňská extrémně dlouhá zima, mohla by vyšší spotřeba elektřiny tlačit na výraznější růst ceny. Vliv na cenu ale budou mít v budoucnu i další faktory, hlavně vývoj cen paliv či emisních povolenek a ekologické daně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů