Sobota, 20. dubna 2024

Výtvarná soutěž Mladí tvůrci pro Dunaj začala již počtvrté na Den Země

Výtvarná soutěž  Mladí tvůrci pro Dunaj začala již počtvrté na Den Země

Ministerstvo životního prostředí spolu s Ministerstvem zemědělství a státním podnikem Povodí Moravy, českými zástupci v Mezinárodní komisi pro ochranu Dunaje  (MKOD) vyhlašuje k letošnímu Dni Země již 4. ročník mezinárodní výtvarné soutěže Mladí tvůrci pro Dunaj. V České republice je jejím organizátorem  občanské sdružení Unie pro řeku Moravu. Tématem soutěže je kultura v povodí Dunaje s orientací na ochranu vod a životního prostředí.

Soutěže se mohou účastnit tříčlenné týmy žáků či studentů základních a středních škol nebo jiných vzdělávacích zařízení, kteří trvale žijí v povodí řeky Dunaje (patří sem Morava, vlévající se do Dunaje, a její přítoky), případně navštíví v soutěžním období některou z řek povodí Dunaje a vytvoří zde prostorové výtvarné dílo inspirované řekou, její faunou a jejím bezprostředním okolím, např.  plastiky, mozaiky nebo koláže z přírodního materiálu jako jsou kameny, oblázky, hlína, naplavené dřevo, rákos, suché trávy a květiny aj.

Fotografii práce je třeba zaslat na adresu organizátora do 5. června 2007. Na základě došlých fotografií vybere komise, složená ze zástupců vyhlašovatelů, organizátorů a výtvarníka, do Dne Dunaje (29. června) nejzdařilejší práce, stanoví vítěze národního vítěze  a pořadí na dalších místech k udělení věcných cen.

Vítězná soutěžní práce bude odeslána do mezinárodní soutěže, kde budou zastoupeny všechny státy na jejichž území zasahuje  povodí Dunaje a zúčastní se  dvoudenní akce na které bude vyhlášen i hlavní vítěz. Setkání se uskuteční v některé z podunajských zemí. Hlavní cenou české části soutěže je výlet do Rakouska, kde se  autoři nejúspěšnějších prací budou moci seznámit s Dunajem přímo.

Všem oceněným v české části soutěže budou ceny slavnostně předány v rámci festivalu TSTTT 2007, který proběhne koncem listopadu v Uherském Hradišti.

Další informace:

www.danubeday.org

www.uprm.cz

www.icpdr.org

Kontakt na organizátora soutěže:

Unie pro řeku Moravu

Panská 9

602 00 Brno

e-mail: unie.rekamorava@ecn.cz

 

Další kontakty:

Lukáš Krejčí, Unie pro řeku Moravu, tel.: 545 210 394, krejcilukas@atlas.cz

Doubravka Nedvědová, odbor ochrany vod MŽP, tel.: 267 122 166,
Doubravka_Nedvedova@env.cz,

Marta Nováková, oddělení propagace MŽP, tel.: 267 122 294, Marta_Novakova@env.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů