Pátek, 19. dubna 2024

V Chaloupkách připravují pilotní projekt učebny v přírodě

V Chaloupkách připravují pilotní projekt učebny v přírodě

Kněžice (Jihlavsko) - Pozorovat přírodu z rozhledny, naučit se rozeznávat byliny, zajezdit si na koních, či pozorovat ovce a další domácí zvířata mohli rodiče s dětmi ve středisku ekologické výchovy v přírodě v Chaloupkách na Jihlavsku. Připraven byl i jarmark či divadlo, řada kvízů a her. Oslavili tak dnešní Den Země. Ti větší přispěli do kasiček na česko-německý projekt Příroda je naší učebnou, na jehož realizaci obecně prospěšná společnost vyhlásila sbírku.

"Za zhruba 850 000 korun vznikne u někdejšího loveckého zámečku a později fořtovny výukový amfiteátr, kuchyně s pecí a ohništěm či rybniční laboratoř. Zvelebí se také zvířecí farma a oddělení léčivých rostlin, kde už stojí nový skleník," řekl ČTK ředitel střediska Jozef Zetěk.

Získání německého grantu na projekt předcházela podle nestorky českých ochránců přírody a pedagožky Květoslavy Burešové analýza stavu školních zahrad v Česku. Další poznatky pak propagátoři záchrany školních zahrad získávali v rámci projektu Toulavý autobus. Pátým rokem jezdí po zahradách v Česku, ale také v Polsku, v Rakousku či Německu.

V Česku školním zahradám s novým vzdělávacím programem pomalu zvonila hrana. Výuka práce na pozemku skončila, zahrady pustly a vymizeli také učitelé, kteří byli schopni pracovní vyučování vést. Obce lukrativní pozemky začaly prodávat na stavební parcely či za jinými účely, řekla Burešová.

Školní zahrady podle ní nebyly venkovským či maloměstským fenoménem. Třeba v Praze jich už dvě třetiny zanikly, někde trávníky nahradila vybetonovaná sportoviště. Zakládal je už Jan Ámos Komenský a bývaly chloubou každé školy. Třeba v Německu je na nižších stupních stále ještě povinná jedna hodina práce na pozemcích. V Česku se na ni někde nedostanou za celou školní docházku.

Školní zahrady by v budoucnu neměly sloužit jenom k pěstování salátu, ale pozvolna se mění v přírodní učebny pro všechny předměty. Na konkrétních příkladech chápou i méně nadané děti. Přínosem je už to, že jsou vůbec v přírodě, učení je zábavnější. Dětem podle Burešové chybí základní znalosti o tom, kde se bere jídlo, jak se pěstují rostliny, jak dlouho rostou stromy. Pak si také ničeho neváží. Součástí projektu budou i manuály pro učitele. Ve středisku Chaloupky pak pro ně budou pořádat semináře. Více informací na elektronické adrese: www.chaloupky.cz.

Jaroslava Mikešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů