Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zohledňovat životní prostředí se firmám může i docela vyplácet

Zohledňovat životní prostředí se firmám může i docela vyplácet

ZLÍNSKÝ KRAJ - Firem, které k životnímu prostředí přistupují zodpovědně, přibývá i ve Zlínském kraji.

Pokud společnost chce své ekologické chování demonstrovat navenek, lze to například formou certifikátu tak zvaného environmentálního managementu. Ve zkratce to znamená, že vedení společnosti se snaží o to, aby se celá firma chovala ohleduplně k životnímu prostředí.

Eko přístup se líbí zákazníkům i dodavatelům
Kromě toho, že společnost se tak chce stát důvěryhodnější pro své zákazníky nebo dodavatele, může se dočkat i kladného ohodnocení při výběrových řízeních do státní správy nebo u zahraničních investorů. „Jednou z možností, jak zavést ve firmě environmentální management, je přistoupit k certifikaci normy ISO 14001. Je to mezinárodně uznávaná norma a znamená to, že společnost plní všechny právní ekologické normy požadované Českou republikou,“ vysvětlil Jaroslav Rapant z certifikační společnosti ITC Zlín.

Pro firmy, které se zajímají o to, jak zavést ekologickou výrobu, je nejvhodnější obrátit se na specializované certifikační společnosti, které jim poskytnou kompletní servis. Ve Zlínském kraji o tento certifikát usilují převážně podniky, které se zabývají nakládáním s odpady, úpravou vody a pitné vody, stavebnictvím či plastikářským průmyslem.

Certifikát se dělá firmám na míru
Certifikační proces má několik částí a u každé firmy se musí „šít na míru“ přesně jejím potřebám. Vždy se ale začíná rozborem toho, jaký dopad na životní prostředí má současné chování firmy. „Cena zavádění certifikátu je vždy individuální a je odvozena od celkového dopadu působení firmy na okolní životní prostředí a také samozřejmě od velikosti společnosti,“ informoval Lubomír Herman, předseda představenstva další certifikační společnosti, břeclavské akciové společnosti Forward Line.

Odborníci upozorňují na to, že konečná cena certifikačního řízení je závislá i na počtu zaměstnanců či počtu poboček firmy. „Celý proces nás nakonec vyšel na tři sta tisíc korun. I přesto, že jsme částku uhradili z vlastních zdrojů, jsme se zapojili do programu Trh od Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ta nám dodatečně přiznala podporu patnáct procent,“ uvedla Marcela Hlavičková z firmy Osfer Morava Uherské Hradiště, která se zabývá vodorovným dopravním značením.

Českomoravská záruční a rozvojová banka každý rok pomáhá malým a středním podnikům získat finanční prostředky na uhrazení certifikace. I v letošním roce je možné si na webových stránkách najít program podpory certifikace či příspěvek na certifikaci ISO a EMAS. Podobnou podporu nabízí také Obchodní a hospodářská komora (OHK) v Kroměříži, která od května loňského roku přijímá žádosti do programu Management kvality. „V současné době projevilo zájem šestnáct firem, s devíti z nich byly již uzavřeny smlouvy a zahájena příprava na certifikaci norem ISO,“ uvedl Aleš Kuchta, asistent ředitelky kroměřížské pobočky OHK.

Propagace je k vidění na internetu
Firmy, které jsou členem komory v Kroměříži, byly o možnosti zařadit se do programu Management kvality informovány e-mailem, další podrobnosti jsou k nalezení na webových stránkách nebo v regionálním tisku. „Projekt byl vytvořen pro malé a střední firmy, členy Obchodní a hospodářské komory Kroměříž, ovšem po dohodě je možno službu nabídnout i nečlenským firmám. V případě zařazení firmy do programu si společnost uhradí dvacet procent z ceny aktivity a osmdesát procent bude dotováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky,“ doplnil Kuchta. „Jako teprve třicátá čtvrtá firma v republice máme úspěšně zavedenou normu EMAS, která vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady,“ zmínil se o další možnosti certifikace ekologického managementu Zbyšek Kubíček ze Zlínstavu, jedné z největších stavebních společností na Zlínsku.

Pochvalují si jej i některé radnice
Vlastněním certifikátů environmentálního managementu chtějí společnosti podtrhnout zodpovědnost k jejich okolí. Často je k tomu ale přimějí i praktické okolnosti. „Certifikát jsme získali v loňském roce. K jeho přijetí nás přinutilo to, že se účastníme státních zakázek a investoři tyto certifikáty považují za samozřejmost,“ řekla Miroslava Besedová ze stavební firmy Jasy Vsetín. Výhodu ve veřejných a státních zakázkách potvrzují i zkušenosti některých radnic. „Firmy, které se chovají ekologicky a mají to potvrzené různými certifikáty, zohledňujeme především při výběrových řízeních na dodavatele pro město Vsetín. Díky ekologickému chování mohou firmy získat kladné body,“ říká například mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Veronika Volejníková

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů