Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obchodní řetězec Tesco Stores ČR kvůli rostoucím cenám elektrické energie a tepla vybaví své nové distribuční centrum v Postřižíně u Prahy alternativními zdroji energie včetně malé větrné elektrárny. Výši těchto plánovaných investic maloobchodní společnost nezveřejnila. Tesco obří distribuční centrum v Postřižíně otevřelo loni na podzim a jeho stavba stála více než jednu miliardu korun. Společnost Tesco ve skladovém areálu instaluje například solární panely, technologii na využití tepla proudícího z chladicího zařízení pro ohřev užitkové vody a dešťovou vodu hodlá používat při mytí automobilů a zalévání zelených ploch. V létě odborníci pomocí zeleně zastíní vybrané zdi obou budov distribučního centra, aby tak snížili tepelné ztráty.

Evropská komise posuzovala a nakonec s podmínkami schválila maďarský plán na rozdělování emisních povolenek znečišťovatelům pro období let 2008-2012. Maďarsko tak musí svůj původní alokační plán, který počítal s povolenkami na 30,7 mil. tun CO2, změnit a spokojit se s o 12,4 % poklesem počtu povolenek na úroveň 26,9 mil. tun CO2. Jedná se již o 19. alokační plán, který Komise schválila.

Dne 19.dubna uspořádalo Centrum ekologických aktivit Sluňákov Den Země pro nejmenší děti. Akce se zúčastnilo přibližně 130 dětí z olomouckých mateřských škol. Akce s názvem Cesta kolem země provedla děti krásným prostředím Botanické zahrady v Olomouci. Pro děti byla připravena stanoviště, která představovala jednotlivé kontinenty planety Země formou her a aktivit typických pro obyvatele těchto zemí. Děti se tak seznámili například s japonským suši, nosili vodu pro Afriku, tančili a malovali s indiány, skákali s klokany nebo chytali ryby s eskymáky. Stanoviště byla připravena díky spolupráci se studenty pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Vedení botanické zahrady zajistilo zázemí a dárečky pro každého účastníka.

Do Česka přichází významná americká a britská pojišťovna - Ace. A Čechy hodlá nalákat na netradiční produkty: manažeři se u ní například budou moci pojistit proti škodám způsobeným svými špatnými rozhodnutími.
Průmyslovým podnikům chce Ace nabízet pojištění proti škodám, které způsobí na životním prostředí.

Nikaragujský prezident Daniel Ortega, který je současně šéfem vlády, zbavil funkce ministryni pro životní prostředí Amandu Loriovou. Důvodem byla podle agentury AFP skutečnost, že ministryně vnucovala svým podřízeným léčivé terapie, které je za pomoci květin a mořské vody měly zbavit "negativní energie" a "zlých vln".

Spoločnosť IBM v tlačovej správe oznámila, že za minulý rok sa jej podarilo dosiahnuť výrazné úspechy v snahách o ochranu životného prostredia. Iba necelé jedno percento z vráteného odpadu sa nakoniec dostalo na klasické skládky (iba netoxický odpad), zvyšok bol recyklovaný alebo spracovaný bezpečným spôsobom. Podiel sa kontinuálne znižuje už štvrtý rok za sebou. K týmto číslam firma dospela aj druhotným odpredajom zariadení, napríklad na rozvojové trhy. Od roku 1995 IBM spracovalo viac než 642 miliónov kilogramov odpadu.

Lidé, kterým v posledních letech velká voda vyplavila jejich domy, přijeli na Stavební veletrh do Brna. Zjišťovali, jak mohou svůj majetek před záplavami chránit. Například z jihočeského Veselí nad Lužnicí přijel celý autobus. "Město zasáhly povodně v roce 2002 a další velká voda přišla loni," řekl  starosta města Jaromír Novák. Ve Veselí před pěti lety voda zatopila čtyřicet procent zastavěné plochy, poničila až šest set domů a asi čtyřicet bytů zcela zlikvidovala. Podruhé zahrozila loni. Město podle starosty plánuje protipovodňová opatření přibližně za 150 milionů korun. Hodlá stavět hráze, v některých částech pak vybudovat mobilní hrazení. Kromě toho bude třeba postavit podzemní stěny místy až šest metrů hluboké, které by bránily před vodou prosakující z řeky. Veselí je postaveno na písčité půdě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů