Čtvrtek, 28. března 2024

V německých městech budou ekologické zóny

V německých městech budou ekologické zóny

BERLÍN - Kvůli chystaným ekologickým zónám v centrech německých měst se od příštího roku čeká razantní pokles vozidel s vysokým obsahem vypouštěných škodlivin.

Hlavně na východě země začne zvonit hrana kultovním a ekologicky závadným autům s dvoutaktními motory Trabant a Wartburg, kterých jsou dosud registrovány desítky tisíc. Už nyní se mnozí majitelé snaží auta prodat. Jen v Berlíně je kolem 1700 trabantů, po celém Německu se jich eviduje kolem 58 000.

Od 1. ledna budou mít starší auta například v německé metropoli zapovězen vjezd do rozsáhlého ekologického pásma, které bude ohraničovat okružní trasa městské rychlodráhy S-Bahn. Podle úřadů hlavního města se zákaz dotkne asi 70 000 osobních aut a 30 000 nákladních.

V Německu začala od března platit směrnice, podle níž lze regulovat automobilový provoz z hlediska jemného prachu v ovzduší. Zvýšené hodnoty jemného prachu se obvykle vyskytují u hlavních silnic a vznikají mimo jiné třením pneumatik nebo řadicích a brzdných systémů.

Letos v létě začnou první města na jihozápadě země - Stuttgart, Ludwigsburg, Leonberg, Schwäbisch Gmünd a Ilsfeld vytvářet ekologické zóny, kam nebudou smět vozidla s vysokým obsahem vypouštěných škodlivin. Většina měst ale zavedení plánuje až příští rok.

Opatření postihne hlavně starší dieselové vozy bez výfukových filtrů a benzinové buď bez katalyzátoru nebo jen s řízenými katalyzátory první generace. Kdo bude chtít vjíždět do chráněných pásem, musí si u zkušeben obstarat speciální nálepky na přední sklo. Zelená bude pro nejmodernější vozy, červená a žlutá pro starší, které ještě bude možné do zón vpustit.

Vládní předpis neurčuje, jak velké zóny mohou města vyhlašovat. Je poměrně benevolentní a některé obce zvažují, že bude pro majitele nálepek určité barvy platit jen v některých denních hodinách. Za neoprávněný vjezd do pásma může řidič dostat pokutu až 40 eur (1100 korun). Hamburk zatím o zavedení ekologické zóny neuvažuje, zatímco například Berlín nebo Frankfurt nad Mohanem od příštího roku ano. Na vjezd do těchto pásem upozorní řidiče zvláštní čtyřúhelníkové bílé značky s červeným kruhem a nápisem Umweltzone. Věc zatím zvažují Drážďany, Lipsko, Mnichov, Hannover, Essen, Düsseldorf či Kolín nad Rýnem.

Na internetové aukci eBay se už například objevují četné náhradní díly, ale také kompletní trabanty. Poptávka je však malá a nic nepomáhá ani blížící se 50. výročí tohoto produktu s plastovou karoserií z někdejší Německé demokratické republiky. Ekologické nálepky nás přivádějí do prekérní situace, kritizuje vedoucí turistické společnosti Trabi-Safari-Tours Rico Heinzig. Jeho organizace provozuje mimo jiné okružní jízdy Berlínem a bez případné výjimky bude muset živnost zastavit.

Autokluby protestují, že nálepku nedostanou auta s řízenými katalyzátory, kterých je v Německu téměř pět milionů. Odhaduje, že žádnou propustku do ekologických zón nedostane ze 46 milionů registrovaných vozidel až sedm milionů. Německá média nevylučují, že v případě přísného výkladu pravidla se jím budou muset řídit také automobilisté ze zahraničí a vyhledat německé zkušebny.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů