Čtvrtek, 25. dubna 2024

Záměr Prahy uzavřít melkský proces pobouřil Rakušany

Záměr Prahy uzavřít melkský proces pobouřil Rakušany
Na odhodlání české vlády uzavřít melkský proces kolem jaderné elektrárny Temelín reagovali včera v Rakousku rozhořčeně nejen odpůrci Temelína, ale i politici.

Protitemelínští aktivisté oznámili další vystupňování blokád, politici varovali Česko před "jednostrannými kroky".

Jejich nevoli vzbudilo stanovisko, které v pondělí ve Vídni tlumočil premiér Mirek Topolánek. Ten při jednání s kancléřem Alfredem Gusenbauerem a vicekancléřem Wilhelmem Moltererem oznámil, že česká vláda hodlá v nejbližší době přijmout dokument, kterým označí dohody z Melku za naplněné a tím celý proces ze svého hlediska za ukončený.

"Takovýto jednostranný krok české vlády by vytvořil ve vztahu s Prahou velmi vážnou situaci," prohlásil dnes rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll.

Pröll žádá urychlené vysvětlení postoje české vlády v této otázce a také čeká na odpověď na svůj dopis ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, v němž poukazuje na otevřené bezpečnostní otázky.

Topolánek si myslí, že jeho vyjádření ve Vídni nebylo přesně pochopeno.

"Nebylo to takto řečeno, ani takto míněno," tlumočil jeho vyjádření mluvčí vlády Martin Schmarcz. Nahrazení dohody z Melku informační dohodou není podle mluvčího žádným jednostranným aktem Prahy. "Naopak jde o pozitivní konstatování, že dohoda z Melku byla úspěšná, a o nabídku rakouské straně posunout vzájemné vztahy ohledně informování o jaderné energetice na vyšší úroveň," uvedl Schmarcz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů