Sobota, 20. dubna 2024

V Hradcích se sešli budoucí ekologové

V Hradcích se sešli budoucí ekologové

HRADCE U VRÁBČE - V pořadí již dvanáctý ročník jihočeského kola ekologické olympiády se konal od čtvrtka do soboty na Hradcích u Vrábče. Tříčlenné týmy středoškoláků tu plnily zejména praktické úkoly, týkající se ekologie a ochrany životního prostředí.

Praktické úkoly pro studenty připravili doktorandi z Biologické fakulty Jihočeské univerzity (BF JU).  Byla to zejména „poznávačka“ rostlin a živočichů a také práce s rostlinami i živočichy v terénu.  Týmy měly například podle vybraných vodních živočichů poznat, z jakého pochází biotopu. „V poznávačce mají hmyz, ptáky, hlodavce a plazy. Zdaleka ne všichni vysokoškoláci by to poznali,“ poznamenal doktorand z BF JU Petr Veselý, který se na přípravě úkolů podílel.

A jak hodnotili náročnost úkolů samotní účastníci olympiády? „Něco je jednoduché, něco je těžší, záleží i na tom, co člověka zajímá. Většinu věcí bychom měly znát,“ řekla Anita Kranjčevičová z dívčího týmu z Gymnázia Český Krumlov.

Kromě praktických úkolů obsahovala ekologická olympiáda i teoretický test odborných znalostí a prezentaci domácích úkolů na téma invaze ve střední Evropě.

Olympiáda se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Českého svazu ochránců přírody.

Daniela Bicková

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů