Úterý, 23. dubna 2024

Severočeská vodárenská společnost zvýšila zisk o třetinu

Severočeská vodárenská společnost zvýšila zisk o třetinu
LIBEREC - Severočeská vodárenská společnost (SVS) loni po zdanění dosáhla zisku 341,3 milion. Vyplývá to z výsledku hospodaření, který nyní společnost zveřejnila. Podle auditované účetní závěrky se tak SVS podařilo dosáhnout lepšího hospodářského výsledku než v roce předešlém, v roce 2005 zisk dosáhl 226,2 milionu korun.

„Je to způsobeno vyššími výnosy společnosti především v důsledku nárůstu tržeb za nájemné a racionalizací nákupu služeb a dalších nákladů,“ uvedla mluvčí společnosti Dagmar Haltmarová.

Podle generálního ředitele SVS Miroslava Harciníka o rozdělení zisku rozhodne valná hromada akcionářů, což je 458 severočeských měst a obcí. Veškerý zisk přitom zpravidla bývá znovu vydáván do rozvoje a obnovy vodohospodářského majetku. „Bez zajištění vlastních zdrojů v dostatečné výši bychom nemohli žádat o dotace z fondů Evropské unie pro naše projekty, vedoucí k naplnění požadavků legislativy do konce roku 2010,“ upřesnil Harciník.

Severočeská vodárenská společnost patří k největším vodárenským společnostem v Čechách, protože její region pokrývá celý Ústecký a podstatnou část Libereckého kraje. Základním zdrojem financování výstavby je podíl ze solidární ceny vodného/stočného inkasovaného v regionu, doplněný vratnými či nevratnými podporami ze státního rozpočtu a dotacemi z fondů Evropské unie. Společnost svá zařízení na rozvod a úpravu vody pronajímá distributorovi vody - Severočeským vodovodům a kanalizacím a. s. Jde celkem o 8.222 km vodovodů a 1.097 km vodovodních přípojek, 3.296 km kanalizačních sítí, 54 úpraven vody, 164 čistíren odpadních vod, 1.057 vodojemů, 589 čerpacích stanic vody a 227 čerpacích stanic odpadních vod.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů